Ada PM rayu bantuan minyak masak dari Indonesia – Jokowi

Ada PM rayu bantuan minyak masak dari Indonesia – Jokowi

Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) mendedahkan bahawa beliau menerima panggilan telefon daripada Perdana Menteri sebuah negara yang memohon bantuan bekalan minyak masak, lapor laman berita Kompas, kelmarin.

Menurut Jokowi, pemimpin negara tersebut merayu kepada beliau agar stok minyak masak dikirimkan dalam masa satu hingga dua hari lagi.

“Tidak perlu saya dedahkan siapakah perdana menteri itu, tetapi fakta yang ingin saya fokuskan di sini adalah krisis ekonomi dunia sedang berlaku dan kita perlu bersiap sedia.“Menurut perdana menteri berkenaan, jika stok minyak tidak tiba dengan segera, krisis sosial yang diburukkan lagi oleh keadaan politik akan berlaku, sama seperti yang sedang terjadi Sri Lanka ketika ini,” tegasnya.

Tambah Jokowi, Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) sebelum ini menyatakan bahawa akan terdapat kira-kira 60 negara yang ekonominya akan runtuh.

Ancaman krisis makanan, krisis tenaga serta kenaikan inflasi dialami oleh semua negara pada masa ini dan ia adalah kenyataan yang tidak boleh dielakkan.

“Oleh itu, kita semua benar-benar perlu mempersiapkan diri. Kita adalah negara yang besar dan memerlukan ‘tabung’ makanan dan tenaga yang mencukupi untuk semua sektor,” ujar beliau. K OnlineAda PM rayu bantuan minyak masak dari Indonesia – Jokowi


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Pemain Harimau Malaya rai kejayaan di kelab malam tular (Video)

Wajah kacak penjaga gol Harimau Malaya dipuji, persis pelakon Thai

Ramai lagi berjoget, tayang payudara, kenapa serang saya saja? – Ifa Raziah

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker