Takiyuddin kata Muafakat Nasional masih hidup

PETALING JAYA: Tiada istilah “nyawa-nyawa ikan” untuk gagasan Muafakat Nasional (MN), selagi tiada pihak yang membatalkan piagam dibentuk menerusi kerjasama politik antara PAS dan Umno itu, kata Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan.

Takiyuddin berkata, bukan mudah untuk PAS dan Umno mewujudkan MN, selepas kedua-dua parti bertembung dalam arena politik negara selama berpuluh-puluh tahun.

“Saya tidak tahu yang disebut ‘nyawa-nyawa ikan’ itu siapa, sebab MN ada banyak pihak. Namun bagi kita, untuk mewujudkan gagasan MN ini bukan satu usaha mudah, Alhamdulillah kita berjaya mengorak satu langkah yang berkesan untuk menyatukan umat Melayu dalam satu gagasan, iaitu MN.

“Bagi saya, mereka yang terbabit secara langsung mewujudkan MN amat sayang kepada gagasan ini dan orang yang tidak sayang kepada MN atau mengatakan pelbagai itu, boleh jadi dia tidak terbabit secara langsung,” katanya menurut laporan Berita Harian.Beliau mengulas kenyataan Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi yang menyifatkan kerjasama Umno dan PAS menerusi MN sebagai “nyawa-nyawa ikan”.

Zahid dilaporkan berkata, soal masa depan MN wajar dibincangkan di peringkat jawatankuasa kedua-dua parti itu, sebelum hasilnya dibawa kepada pimpinan dua parti untuk diputuskan.

Takiyuddin yang juga menteri tenaga dan sumber asli berkata, PAS masih yakin MN merupakan gagasan terbaik bagi menyatukan rakyat Malaysia berbilang bangsa dan kaum.

Katanya, MN masih wujud dan diterima sehingga kini, malah tiada siapa yang menandatangani perjanjian pembatalan gagasan itu.“Setakat saya tahu, tidak pernah (sesiapa) menandatangani satu dokumen membatalkan MN, dia macam kita buat satu perjanjian antara pihak A dan B, selagi A dan B tak membatalkan perjanjian itu, ia hiduplah.

“Sehingga mana-mana pihak ini membuat satu perjanjian dipanggil ‘revocation’, iaitu membatalkan perjanjian itu, barulah terbatal. Ini tak ada orang membatalkan MN, (bermakna) MN masih hiduplah, tak timbul ‘nyawa-nyawa ikan’, hidup itu hiduplah. Kita kena optimis.”

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


DJ Dave Menyanyikan Lagu Raya Untuk Pandalela Di Hanoi

Farahdhiya tayang paha sebaik habis Ramadan

Gambar MK K-Clique berkahwin cetus huru-hara

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker