Dua Ibu Terpaksa Berpantang Di PPS Akibat Banjir — MYKMU.NET

Dua Ibu Terpaksa Berpantang Di PPS Akibat Banjir

Sebaran :

Dua Ibu Terpaksa Berpantang Di PPS Akibat Banjir

MELAKA: Dua wanita termasuk seorang ibu muda terpaksa berpantang di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan (SK) Krubong selepas kediaman mereka dinaiki air.

Nik Azrin Natasha Nik Ibrahim,20, bersama bayinya Nur Alia Umayrah Umar Qayyum berusia sebelas hari dipindahkan ke PPS sejak Ahad lalu apabila kediaman mereka di Kampung Lanjut Manis, Krubong banjir.

Nik Azrin ketika ditemui reda dan menganggap ujian berpantang di PPS itu satu pengalaman yang tidak mungkin dilupakan.
Ibu muda itu juga bersyukur kerana dia dijaga dengan baik oleh ibu mertuanya, Rosita Osman, 58.

“Alhamdulillah, walaupun tinggal di PPS namun ada emak dan ahli keluarga lain yang membantu menguruskan bayi saya,” katanya yang berasal dari Taman Merdeka.Bagi Rosita, banjir kali ini lebih teruk berbanding 18 Disember lalu dan sudah biasa dipindahkan di PPS.

“Walaupun berada di PPS tetapi saya boleh memantau kesihatan menantu dan cucu kerana bersalin secara pembedahan sukar untuk bergerak,” katanya.

Rosita memberitahu, menantunya mungkin selesa jika dihantar di hotel tetapi sukar untuk mengurus diri dan anak-anak kerana tiada sesiapa yang boleh membantu.

Bagi kerani, Awadah Fatin Md Baseri, 27, walaupun kurang selesa berbanding berpantang di rumah namun dia bersyukur ramai yang prihatin termasuk kakak ipar yang turut sama berpindah ke PPS banyak membantu.

Awadah yang berasal dari Langkawi, Kedah memberitahu, dia dipindahkan ke PPS bersama tiga anak termasuk bayi perempuan berusia 14 hari dengan menaiki lori Angkatan Pertahanan Awam (APM).“Saya tidak menyangka terpaksa berpantang di PPS tetapi syukur kami sekeluarga selamat dan berharap dapat pulang segera ke rumah,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paya Rumput, Datuk Rais Yasin mencadangkan dua wanita itu berpindah ke hotel bagi keselamatan bayi yang baru dilahirkan itu tetapi terpulang kepada keselesaan mereka.-SH

Dua Ibu Terpaksa Berpantang Di PPS Akibat Banjir

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Aliff Syukri gila publisiti tapi realitinya lain

Janggut suami Heliza jadi tumpuan


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: