Berhenti salahkan kerajaan, kita perlu bantu kita – NGO

Berhenti salahkan kerajaan, kita perlu bantu kita – NGO

ORANG ramai perlu berhenti daripada menuding jari terhadap agensi penguat kuasa atas dakwaan lambat menyalurkan bantuan di kawasan yang terjejas banjir.

Sebaliknya mereka perlu sama-sama turun padang membantu mangsa-mangsa yang memerlukan termasuk semasa pascabanjir.

Setiausaha Kelab Rukun Tetangga (KRT) Fasa 7, Taman Seri Gombak, Datin Rohana Mustafa, 62, berkata, masyarakat tidak boleh menidakkan peranan dimainkan pihak berkuasa yang bertungkus-lumus membantu apabila berdepan dengan sebarang bencana sebelum ini.

“Kawasan yang terlibat dengan banjir kali ini agak besar untuk kita meletakkan tanggungjawab menyelamat sepenuhnya kepada pihak berkuasa.

“Sebaliknya sebagai rakyat, kita perlu sama-sama turun membantu dengan ikhlas dengan mematuhi prosedur yang ditetapkan pihak berkuasa.

“Namun apa yang perhatikan netizen lebih gemar menyalahkan pihak berkuasa seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Angkatan Pertahanan Pertahanan Awam sedangkan mereka sendiri menyambung nyawa meredah arus untuk menyalurkan bantuan.

NGO turut berganding bahu membantu mangsa banjir di Selangor baru-baru ini.
“Paling menyedihkan apabila ada dalam kalangan anggota penyelamat ini turut terjejas dengan banjir apabila kediaman dinaiki air ketika mereka sedang melakukan usaha menyelamat orang ramai,” katanya hari ini.

Menurutnya, KRT Fasa 7 setakat ini telah menyalurkan pelbagai bantuan seperti makanan kering, telekung, kain batik dan pelikat serta sejadah di kawasan Janda Baik di Pahang, Shah Alam dan Hulu Selangor, Selangor.

Sementara itu, Pengasas Team Haq Esports Club, Aimanhaq Zaharudin, 22, turut senada dengan Rohana dan sanggup menutup sementara operasi pejabatnya bagi bersama-sama lebih 10 kakitangannya membantu mangsa banjir.

Katanya, tanggungjawab membantu mangsa banjir bukan hanya terletak di bahu kerajaan semata-mata sebaliknya harus dipikul bersama-sama oleh rakyat tanpa mengira bangsa dan agama sebagai Keluarga Malaysia.

“Pada masa yang sama, pihak perseorangan atau badan bukan kerajaan (NGO) yang ingin menyalurkan bantuan perlu mematuhi arahan pihak berkuasa untuk mengelak sebarang kesesakan di kawasan bencana sehingga menyukarkan pihak berkuasa untuk melakukan operasi menyelamat,” katanya.

Sepatutnya orang ramai sama-sama membantu mangsa banjir, bukan hanya menuding jari menyalahkan kerajaan.
Menurutnya sikap saling membantu mereka yang ditimpa musibah termasuk banjir mencerminkan konsep Keluarga Malaysia seperti yang diketengahkan oleh kerajaan.

Aimanhaq yang menggunakan wang poket sendiri dan dana yang dikumpul daripada rakan-rakan lain mula turun padang bagi menyalurkan bantuan sejak 18 Disember lalu bermula di Taman Sri Muda, Selangor dan Temerloh, Pahang. E9

Berhenti salahkan kerajaan, kita perlu bantu kita – NGO


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU</a


Ibu Puteri Balqis tampil pertahankan anaknya

Nabila Huda berang dengan akak yang digelarnya bangsat

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this: