Lembu, motosikal berkuasa tinggi jadi hantaran merisik

Sebaran :

Lembu dan motosikal berkuasa tinggi adalah antara barangan yang dijadikan hantaran. – TikTok

JAKARTA – Sebuah video majlis merisik di daerah Pati, wilayah Jawa Tengah menjadi tular apabila keluarga calon pengantin lelaki membawa banyak hantaran dalam pelbagai bentuk untuk diberikan kepada calon pengantin perempuan, lapor laman berita Suara.com hari ini.

Menerusi sebuah klip video yang dikongsikan di TikTok, keluarga pihak lelaki dilihat membawa barangan seperti seekor lembu, perabot rumah, pelbagai hasil bumi, motosikal berkuasa tinggi, setandan pisang dan beras.

Kesemua barangan tersebut dibawa oleh beberapa individu dalam kumpulan yang ramai selain majlis itu turut dihadiri ramai tetamu.

“Adat di Pati. Tiada lembu, tidak boleh berkahwin,” tulis keterangan pada hantaran yang dimuat naik itu.Video itu menjadi tular dengan ramai netizen meninggalkan pelbagai pendapat pada ruangan komen.

“Ini adalah tradisi yang mengakibatkan jurang sosial. Kasihan kepada yang hidup sederhana. Pastikan anda membuat perbandingan calon mentua, apatah lagi yang mudah gelap mata dengan wang ringgit,” kata seorang netizen. – AGENSI

Lembu, motosikal berkuasa tinggi jadi hantaran merisik


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Guru pun bimbang silibus darjah satu macam tingkatan satu


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *