Bulan Makin Jauh Dari Bumi Setiap Tahun, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu

Bulan Makin Jauh Dari Bumi Setiap Tahun, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu

Bulan mula perlahan-lahan bergerak menjauhi Bumi. Fenomena yang dipanggil Lunar Retreat ini bukanlah sesuatu yang baharu. Menurut laporan Secret Of Universe dan pemerhatian misi angkasa, Bulan akan menjauhkan dirinya dengan Bumi kira-kira empat sentimeter setiap tahun.

Alasan kenapa Bulan bergerak menjauhi Bumi dipercayai berlaku disebabkan oleh interaksi graviti dan peningkatan aktiviti geologi di Bumi. Peristiwa ini akan memburukkan lagi aktiviti pasang surut antara Bulan dan Bumi. Fenomena ini juga memperlahankan putaran Bumi dan meningkatkan tempoh hari.

Untuk makluman, terdapat teori bahawa Bulan pernah menjadi sebahagian daripada Bumi. Teori ini dipanggil Big Splash atau Theia Impact. Theia adalah nama dewi dalam mitologi Yunani yang merupakan ibu kepada Selene, dewi bulan.

Pada 2019, laman web Astronomy menjelaskan teori bahawa Bulan berasal dari Bumi. Teori ini muncul pada tahun 1970-an apabila penyelidik mencadangkan Great Impact Hipotesis iaitu apabila Bumi berlanggar dengan objek angkasa yang mempunyai saiz sebesar Bumi.

Akibatnya, sebahagian daripada Bumi terhempas ke udara yang kemudiannya terbentuk menjadi bulan. Objek angkasa yang melanggar Bumi kemudiannya dipanggil Theia.

Teori ini masih dibincangkan di kalangan saintis, tetapi kedudukan teori ini agak kukuh. Sebabnya, data dari Apollo mengatakan bahawa Bumi dan Bulan adalah sangat serupa secara kimia. Dan kini, bagi mendapatkan jawapan yang lebih jelas, para saintis cuba melakukan misi robotik di Bulan untuk memahami secara mendalam komposisi Bulan.

Bulan Makin Jauh Dari Bumi Setiap Tahun, Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU

Mee rebus gerai Kak Dah RM2

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker