Meta nama baru Facebook

Meta nama baru Facebook

Facebook menukar namanya kepada Meta, pada Khamis.

Syarikat itu berkata penjenamaan semula itu memfokuskan kepada membina ‘metaverse’, iaitu persekitaran maya perkongsian yang akan menjadi pengganti kepada internet mudah alih.

Ketua Pegawai Eksekutif, Mark Zuckerberg berkata, nama baharu itu mencerminkan usaha melabur dalam metaverse berbanding perkhidmatan media sosial yang terus digelar Facebook.

“Sudah tiba masanya untuk kami mengguna pakai jenama syarikat baharu bagi merangkumi semua yang kami lakukan, mencerminkan siapa kami dan apa yang kami harap untuk bina.

“Saya berbesar hati untuk mengumumkan bahawa mulai hari ini, syarikat kami kini adalah Meta. Misi kami kekal sama. Ia masih mengenai menyatukan orang ramai.

“Aplikasi kami dan jenama kami, ia juga tidak berubah dan kami masih syarikat yang mereka bentuk teknologi di sekeliling,” katanya.

Metaverse adalah istilah yang dicipta dalam novel dystopian ‘Snow Crash’ tiga dekad yang lalu dan kini menarik perhatian ramai di Silicon Valley.

Ia merujuk secara meluas kepada idea alam maya dikongsi dan boleh diakses oleh orang ramai yang menggunakan peranti berbeza.

Kata Zuckerberg, pada masa ini, jenama Facebook sangat berkait rapat dengan satu produk sehingga tidak boleh mewakili semua yang dilakukan hari ini dan masa depan.

Syarikat itu berkata, perubahan itu akan menghimpunkan aplikasi dan teknologi yang berbeza di bawah satu jenama baharu.

Jelasnya, ia tidak akan mengubah struktur korporatnya.

Gergasi teknologi yang mempunyai kira-kira 2.9 bilion pengguna bulanan, telah menghadapi peningkatan penelitian dalam beberapa tahun kebelakangan ini daripada penggubal undang-undang dan pengawal selia global.

Dalam kontroversi terbaharu, pemberi maklumat dan bekas pekerja Facebook, Frances Haugen membocorkan dokumen yang menurutnya menunjukkan syarikat itu memilih keuntungan berbanding keselamatan pengguna.

Zuckerberg awal minggu ini berkata dokumen itu digunakan untuk melukis ‘gambaran palsu’.

Saham Facebook ditutup 1.5% lebih tinggi pada AS$316.92 pada Khamis.

Reputasi syarikat itu telah mendapat banyak kritikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk mengenai pengendalian data pengguna dan pengawasannya terhadap penyalahgunaan seperti maklumat salah kesihatan, retorik ganas dan ucapan kebencian.

Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan Amerika Syarikat juga telah memfailkan tuntutan undang-undang ‘antitrust’ yang mendakwa amalan antipersaingan.

Zuckerberg berkata nama baharu itu juga mencerminkan bahawa dari semasa ke semasa, pengguna tidak perlu menggunakan Facebook untuk menggunakan perkhidmatan lain syarikat itu.

Facebook, yang tahun ini melancarkan sepasang cermin mata pintarnya sendiri dengan Ray-Ban, mengumumkan pelbagai kemas kini produk AR dan VR baharu semasa Connect.

Ini termasuk cara untuk orang yang menggunakan set kepala Oculus VR untuk menghubungi rakan menggunakan Facebook Messenger dan untuk menjemput orang lain ke versi sosial rumah mereka, yang digelar ‘Horizon Home’.

Zuckerberg juga menunjukkan demo video tentang rupa metaverse itu, dengan orang menyambung sebagai avatar dan diangkut ke versi digital pelbagai tempat dan tempoh masa.

Beliau berkata bahawa metaverse itu perlu dibina dengan mengambil kira keselamatan dan privasi. Awani

Meta nama baru Facebook


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU

Minuman keras dibenarkan di bandar Arab Saudi?

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker