Planet Marikh dulu ada air kini jadi gurun

Sebaran :

Planet Marikh dulu ada air kini jadi gurun

LOUIS, MISSOURI – Sekumpulan saintis mendakwa bahawa permukaan planet Marikh yang dahulunya dipenuhi air kini merupakan ‘gurun’ yang kering kontang, berkemungkinan disebabkan oleh saiznya yang terlalu kecil untuk mengekalkan kelembapan, lapor portal berita Mail Online semalam.

Planet Marikh yang hanya memiliki saiz separuh daripada Bumi merupakan planet kedua paling kecil dalam sistem solar.

Penyelidik kanan dari Universiti Washington di St. Louis, Dr. Kun Wang berkata, struktur planet Marikh tidak mempunyai bahan kimia yang diperlukan bagi membolehkannya menyimpan air untuk satu tempoh yang panjang.

“Berbeza dengan Bumi, Marikh kehilangan sebahagian besar unsur mudah berubah semasa pembentukannya dan unsur-unsur itu menghasilkan cairan dan elemen lain yang diperlukan untuk kehidupan,” katanya.

Kajian sebelum ini mendapati bahawa planet merah itu sebelum ini mempunyai air yang lebih banyak berbanding jumlah air di Lautan Atlantik di Bumi.

Namun, permukaannya kini kering dan tiada air.

Penjelasan sebelum ini mengenai kekurangan air itu adalah meliputi kelemahan medan magnet yang mengakibatkan kehilangan atmosfera planet itu, lalu menyebabkan air tersejat ke angkasa. K Online

Planet Marikh dulu ada air kini jadi gurun


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Polis siasat LHDN selepas Najib dakwa salah guna kuasa


Sebaran :

Leave a Reply