PH masih gagal pasang khemah besar

Sebaran :

PH masih gagal pasang khemah besar, kata penganalisis

Dua penganalisis politik melihat idea Pakatan Harapan (PH) menyatukan semua parti pembangkang tidak akan berjaya sehinggalah mereka boleh bersetuju dengan satu calon yang akan diangkat sebagai perdana menteri.

Pesaing utama adalah Presiden PKR Anwar Ibrahim, Presiden Warisan Shafie Apdal dan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

Semalam, kenyataan daripada PH menyatakan Anwar akan bertemu dengan pemimpin parti pembangkang lain bagi menjemput mereka bersama dalam pakatan atau bekerjasama di bawah konsep “khemah besar” bagi mengukuhkan blok pembangkang.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, kerangka khemah besar mungkin boleh berjaya, tetapi hanya pada teori. Ia tidak berhasil sekiranya perbezaan parti tidak boleh bersetuju dengan pilihan pemimpin bagi menerajui blok mereka.

Bekas ahli akademik Azmi Hassan bersetuju dan berkata beliau tidak fikir blok pembangkang boleh memenangi pilihan raya umum berikutnya tanpa mencapai konsensus mengenai calon siapa akan jadi perdana menteri terlebih dahulu.

“Satu cara bagi pembangkang mendapatkan keyakinan daripada pengundi adalah semua parti berada di bawah khemah besar dan bagi memastikan strategi ini berhasil, semua parti perlu mempersetujui siapa yang akan mengetuai pakatan pembangkang ini,” katanya.

Oh berkata, parti pembangkang akan berdepan dengan cabaran besar, terutama dalam persaingan mendapatkan undi masyarakat Melayu, sekiranya mereka memutuskan untuk tidak bekerjasama sebelum pilihan raya.

“Pengundi Melayu di negara ini sangat konservatif dan mereka cenderung untuk mengundi untuk Umno dan PAS,” katanya.


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Tambahnya, hanya 25% daripada pengundi Melayu mengundi untuk PH pada pilihan raya umum lalu.

“Sekiranya lebih banyak parti pembangkang kini bersaing untuk 25%, maka tentu sahaja ia akan mencairkan lagi undi pembangkang sedangkan Umno dan PAS masih akan mendapat 75% undi orang Melayu,” katanya.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata, strategi khemah besar dapat dilaksanakan jika ia bermaksud semua parti pembangkang mematuhi prinsip asas bekerjasama untuk menawan Putrajaya.

Beliau berkata, terdapat pelbagai lapisan kerjasama untuk parti pembangkang, seperti mempersetujui kerusi yang masing-masing akan dipertandingkan.

Beliau menyarankan agar PH memulakan perbincangan untuk menilai reaksi pihak pembangkang yang lain terhadap idea kerangka khemah besar dan kemudian melakukan percubaan bagi mengetahui bagaimana reaksi pengundi. FMT

PH masih gagal pasang khemah besar

Tak perlu lantik TPM pun, jangan peningkan kepala


Sebaran :

Leave a Reply