Dekati Basikal Azizulhasni Awang Untuk Olimpik Tokyo, Nak Tahu Berapa Harga?

Dekati Basikal Azizulhasni Awang Untuk Olimpik Tokyo, Nak Tahu Berapa Harga?

Legenda sukan basikal trek tanah air, Dato Muhammad Azizulhasni Bin Awang merupakan antara harapan negara untuk membawa pibgat di Sukan Olimpik yang sedang berlangsung di Tokyo, Jepun.

Beliau yang turut diberi nama gelaran ‘The Pocket Rocketman’ cukup disegani ramai di kalangan atlet berbasikal kerana kehebatannya di atas trek.

Walaupun mempunyai fizikal lebih kecil berbanding pengayuh dari negara-negara Barat namun ia tidak menjadi penghalan kepada Azizul untuk menjadi antara yang terbaik di dunia.

Pentas Olimpik kali ini cukup istimewa buat Azizul yang menggalas harapan negara terutama dalam acara kegemarannya, Keirin.

Foto: FB Azizulhasni Awang

Lebih istimewa untuk sukan Olimpik kali ini, Azizul membawakan ‘senjatanya’ yang terbaru dalam bentuk sebuah basikal berteknologi paling tinggi. Basikal yang dimaksudkan ialah WX-R Vorteq yang dihasilkan khusus untuk Azizul gunakan dalam perlumbaan Olimpik.

Bukan sahaja rakyat Malaysia, malah pengamal media serta peminat sukan berbasikal memberikan tumpuan yang agak luar biasa kepada basikal ini kerana ia dianggap senagai basikal trek paling mahal pernah dihasilkan. Difahamkan WX-R Vortex bernilai GBP60,000 yang bersamaan kira-kira RM352,000!

Mungkin anda hairan apa yang membuatkan basikal ini sangat mahal? Pertama sekali Vorteq menggunakan teknologi karbon fiber yang beratio tinggi. Malah, ia merupakan satu rahsia besar mereka tentang bahan sebenar yang digunakan.

Sebelum digunakan untuk perlumbaan rasmi, basikal ini telah melalui banyak ujian berteknologi tinggi. Antara ujian yang dilakukan ialah CAD (Computer Aided Design), to FEA (Finite Element Analysis) dan CFD (Computational Fluid Dynamics).

Ia juga melalui ujian statik dan dinamik struktur di dalam terowon angin bagi mencari keseimbangan serta aerodinamik yang paling mantap pernah dihasilkan.

Berbeza dengan beberapa frameset pengeluar lain, Vorteq ditawarkan dalam bentuk ‘a la carte’ di mana ia boleh dibeli mengikut komponen. Berikut merupakan harga beberapa komponen basikal

WX-R Vorteq:

Fork – RM29,300
Tayar bersama rim – RM35,200
Upper seatpost – RM17,600
Integrated handlebar/stem – RM58,660
Saddle – RM17,600

Untuk pengetahuan anda harga RM352,000 yang dinyatakan di atas adalah tidak termasuk dengan aksesori tersebut. Maka untuk keseluruhan lengkap basikal WX-R vortex ia menelan jumlah sebanyak GBP80,000 (RM469,290).

a juga dikeluarkan dalam dua saiz berbeza sahaja iaitu small dan medium. Tidak hairanlah ramai peminat sukan basikal trek global memberikan fokus cukup hebat kepada Azizul di Olimpik kali ini.

Semoga perjuangan Azizul di Sukan Olimpik akan menghadirkan sebutir pingat untuk negara tercinta. Selamat berjuang The Pocket Rocketman!-Maskulin

Sumber: Facebook

Dekati Basikal Azizulhasni Awang Untuk Olimpik Tokyo, Nak Tahu Berapa Harga?


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Laporan polis terhadap Muhyiddin, lagi akan menyusul

Ketua Pemuda PH meninggal dunia akibat Covid-19

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker