Pfizer-BioNTech mohon kelulusan untuk suntikan ketigaPfizer-BioNTech mohon kelulusan untuk suntikan ketiga

WASHINGTON: Pfizer dan BioNTech semalam mengumumkan mereka akan meminta kebenaran perundangan untuk dos ketiga vaksin COVID-19 yang mereka hasilkan.

Ia hadir selepas data awal dari ujian yang berterusan menunjukkan suntikan ketiga mendorong tahap antibodi lima hingga 10 kali lebih tinggi terhadap strain coronavirus asal dan varian Beta, yang pertama kali dijumpai di Afrika Selatan, berbanding dua dos pertama sahaja, menurut satu kenyataan.

“Syarikat berharap dapat menerbitkan data yang lebih tepat secepat mungkin dalam jurnal yang ditinjau oleh rakan pengeluar dan merancang untuk menyerahkan data terbabit kepada FDA (Pentadbiran Makanan dan Ubatan), EMA (Agensi Ubatan Eropah) dan pihak berkuasa lain dalam beberapa minggu akan datang,” kata kenyataan itu.

Di samping itu, syarikat menjangkakan dos ketiga akan menunjukkan prestasi yang baik terhadap strain Delta yang sangat mudah menular, yang dengan cepat menjadi dominan di seluruh dunia.
Syarikat itu juga sedang membangunkan vaksin khusus varian Delta, kumpulan pertama dihasilkan di kemudahan BioNTech di Mainz, Jerman.

Ia menjangkakan kajian klinikal akan bermula pada bulan Ogos, tertakluk kepada kelulusan perundangan.

Syarikat itu menambah bahawa, berdasarkan penurunan keberkesanan yang dilihat di Israel selepas enam bulan, mereka percaya bahawa dos ketiga mungkin diperlukan dalam masa enam hingga 12 bulan selepas vaksinasi penuh.

“Walaupun perlindungan terhadap penyakit teruk tetap tinggi sepanjang 6 bulan penuh, berlaku penurunan keberkesanan terhadap penyakit simptomatik dari semasa ke masa dan kemunculan varian yang berterusan dijangkakan,” kata kenyataan itu. BH

Pfizer-BioNTech mohon kelulusan untuk suntikan ketiga

Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU

 

 


MP UMNO sokong Muhyiddin tanggung akibatnya nantiLeave a Reply

Your email address will not be published.