Sah kapal CCG ceroboh perairan MalaysiaSebaran :

Sah kapal CCG ceroboh perairan Malaysia
Semalam, kapal Pengawal Pantai China dan Tentera Laut Diraja Malaysia dilaporkan bertembung berhubung penerokaan hidrokarbon di 44 batu nautika dari Sarawak di Laut China Selatan. (Gambnar Reuters)

Sah kapal CCG ceroboh perairan Malaysia

SHAH ALAM – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) Miri mengesahkan sebuah kapal Pengawal Pantai China (CCG) dikesan menceroboh perairan Malaysia berhampiran Beting Patinggi Ali yang terletak hanya 84 batu nautika di Pantai Miri.

Memetik laporan Borneo Post, Pengarah Maritim Miri, Kapten Md Fauzi Othman berkata, laporan pencerobohan tersebut telah diterimanya pada Jumaat lalu.“Ya, saya boleh mengesahkan bahawa kami telah menerima laporan mengenai CCG menceroboh perairan kami pada 4 Jun (Jumaat).

“Aset kami termasuk dari Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) telah mengawasi keadaan dengan teliti,” katanya.

Mahathir dipanggil menghadap Agong Khamis ini – Pejuang

Md Fauzi berkata, aset-aset diletakkan berhampiran kawasan Beting Patinggi Ali sepanjang tahun untuk memantau kawasan tersebut bagi memastikan kedaulatan negara.Pihak berkuasa sebelum ini mengesahkan bahawa CCG pernah mempunyai kapal yang berlabuh di kawasan itu sejak tahun 2013.

Pada 31 Mei lalu, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengesan penerbangan mencurigakan sebanyak 16 buah pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) memasuki ruang udara Zon Maritim Malaysia, Kota Kinabalu dan menghampiri ruang udara nasional.

 

Selepas Ceroboh Ruang Udara China Ceroboh Pula Perairan Negara

Sah kapal CCG ceroboh perairan Malaysia


Baca Artikel MenarikLayari Laman Facebook MYKMU NET


Moratorium Automatik: NGO Melayu Islam desak kerajaan paksa bank

 


Sebaran :


Leave a Reply