Aktiviti lombong pasir untuk projek tambak laut P Pinang membimbangkan, kata aktivis

Sebaran :

Aktiviti lombong pasir untuk projek tambak laut P Pinang membimbangkan, kata aktivis

Aktiviti lombong pasir untuk projek tambak laut P Pinang membimbangkan, kata aktivis

GEORGE TOWN: Seorang aktivis alam sekitar memuji kelantangan seorang menteri persekutuan membantah projek Tambakan Laut Selatan Pulau Pinang (PSR), mengatakan isu penting berkait perlombongan pasir dibangkitkan menteri itu diabaikan.

Meenakshi Raman dari Sahabat Alam Malaysia berkata, kenyataan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Wan Junaidi Tuanku Jaafar tepat kerana perlombongan pasir dijangka memberi kesan buruk kepada kehidupan laut dalam jangka masa panjang.Meenakshi berkata, kesan perlombongan pasir, membabitkan pasir yang dilaporkan akan diekstrak dari pesisir Perak untuk menambak semula tiga pulau seluas 4,500 ekar di pantai selatan Pulau Pinang akan memberi kesan yang besar kepada alam sekitar.

“PSR membabitkan kerja pengisian pasir dan bahan batu yang bersamaan dengan 76,000 kolam renang berukuran Olimpik di selat yang sempit dengan sistem ekologi yang sensitif.

“Perlombongan pasir seperti itu memerlukan penilaian impak tetapi kami masih belum melakukannya kerana ia sangat kritikal. Oleh itu, saya mengalu-alukan kenyataan Junaidi kerana ancaman terhadap persekitaran semula jadi kita adalah besar dan oleh itu projek itu harus dihentikan sama sekali,” katanya kepada FMT.


Projek itu dibatalkan

Junaidi, yang meminta agar projek itu dibatalkan, berkata pasir dan batu laut membabitkan “jutaan tan” akan dilombong untuk projek penambakan itu.

Dalam kenyataan awal hari ini, bekas menteri alam sekitar itu berkata, habitat dasar laut akan musnah dan kelembapan air akan meningkat akibat perlombongan dan penambakan pasir di tempat lain.

Khoo Salma Nasution dari Penang Forum turut menyambut baik kenyataan Junaidi, yang senada dengan Ahli Parlimen Pulau Pinang, Nurul Izzah Anwar dan Reezal Merican Naina Merican, menyeru agar projek itu dibatalkan.

Khoo berkata, sokongan ahli politik penting kerana kehidupan ribuan nelayan dipertaruhkan akibat PSR. Dia berkata Ahli parlimen memahami “ancaman alam sekitar menakutkan” yang ditimbulkan projek itu ke atas Pulau Pinang.

Dia berkata, Junaidi turut memainkan peran penting ketika menjadi menteri alam sekitar, karena permohonan pertama PSR untuk mendapatkan persetujuan penilaian impak alam sekitar (EIA) ditolak.

“Junaidi dan Reezal menunjukkan mereka prihatin terhadap masalah alam sekitar, kehidupan dan keselamatan makanan yang akan mempengaruhi masyarakat pada masa-masa sukar ini.

“Sedangkan kerajaan Pulau Pinang sejak awal lagi mengabaikan rintihan nelayan, memperkecilkan mereka seolah-olah mereka adalah warganegara kelas dua. Apabila terdapat penjajaran kuasa persekutuan dan negeri pada tahun 2019, EIA kedua diluluskan dalam jangka masa dua minggu.

“Kerajaan Pulau Pinang jelas menunjukkan bahawa ia obses dengan pembangunan hartanah dan untuk menyelamatkan industri pembinaan.” FMT

Aktiviti lombong pasir untuk projek tambak laut P Pinang membimbangkan, kata aktivis


Baca Artikel Menarik

Layari Laman Facebook MYKMU NET


Pulau Pinang digesa batalkan projek tambak laut


Sebaran :

Leave a Reply