[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah 😂

Sebaran :

[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah

 

[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah

PANAS, aircond terlampau sejuk, bersesak-sesak – ini antara luahan negatif yang seringkali dikongsikan pesakit Covid-19 yang ditempatkan di pusat-pusat kuarantin dalam negara.

Namun Muhammad Nazirul Hakim Arman, 26, mempunyai sisi yang berbeza untuk dikongsikan.

“Makan sedap, tak nak balik! Hari-hari menu kayangan, ” tulisnya di video TikTok lengkap dengan #makansedap dan #nursecantik sebelum posting itu menjadi tular.[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah

Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19

Nazirul yang menjalani tempoh kuarantin di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) di Serdang turut berkongsi video yang memaparkan antara lain, suasana dewan yang menjadi tempat tidur pesakit, barisan panjang untuk ke bilik mandi dan kemeriahan setiap kali waktu makan.

[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah

“Dekat sini kita dapat kawan baru, dan yang paling saya tak sangka makanan dekat sini semua sedap-sedap.

“Contoh dua tiga hari ni kita makan nasi tomato sedap sangat, lauk macam-macam, ada ikan tongkol, ayam masak merah, ikan goreng, memang berselera dekat sini.

“Tepi katil kita ada meja panjang jadi bila waktu makan, kami akan makan beramai-ramai, memang seronoklah, ” katanyaTambah Nazirul pesakit yang beragama Islam juga berpeluang untuk menunaikan solat secara berjemaah setiap hari

[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah

Peramah serta prihatin

Dengan adanya rakan-rakan pesakit yang peramah serta prihatin secara tidak langsung membantunya melawan penyakit yang setakat ini telah mengorbankan hampir 3,000 nyawa di Malaysia.

“Semuanya bergantung kepada individu, kalau sebelum datang sini kita dah letak mindset negatif kita akan sakit, maka automatik kita akan sakit, sama juga kalau kita rasa kita akan tak gembira, kita pun jadi tak nak bergaul dengan orang.

“Saya Alhamdulillah, walaupun ada simptom tapi tak teruk, memang masuk tu ada demam, sakit tekak tapi bila ada kawankawan sekeliling sedikit sebanyak lupa rasa sakit tu, ” katanya yang berkerja sebagai ‘content creator’.Dia turut memuji pihak barisan hadapan yang dilihat menjalankan tanggungjawab sepenuhnya dengan penuh komited.

“Mereka komited untuk bantu pesakit dari saat pesakit sampai sehingga pulang.

@iamnazirul

Makan sedap, tak nak balik! Hari hari menu kayangan 😬 #makansedap #nursecantik #quarantinelife #malaysia

♬ original sound – Muhd Zaky – Muhd Zaky

Saya sendiri agak risau sebab saya dibawa oleh ambulans dari Sabak Bernam, jadi apabila saya dijangka dibenarkan untuk pulang, saya dimaklumkan bahawa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia tidak menyediakan pengangkutan pulang.

“Ramai yang balik menggunakan Grab, bila saya tengok tambang dari sini ke Sabak Bernam RM250 dan itu satu angka yang sangat besar bagi saya.

“Saya maklumkan kepada perawat di sini dan saya dijangka akan dihantar pulang ke rumah dengan ambulans, “ katanya yang dibenarkan keluar dari pusat kuarantin pada hari ini (Rabu).-mSTAR

[VIDEO] Pulak Dah!!! Pesakit Covid-19 Di Maeps ‘Buat Hal’ Tak Nak Balik Rumah


   Baca Artikel Menarik

Layari Laman Facebook MYKMU NET


Maeps janji perbaiki pusat kuarantin


Sebaran :

Leave a Reply