Sewa kondominium RM30,000 sebulan untuk aktiviti penipuan pelaburan

ACP Mohamad Zainal Abdullah

30/01/2021 10:13 PM

KUALA LUMPUR, 30 Jan — Sebelas individu warga asing termasuk lima wanita ditahan semalam kerana disyaki menjalankan aktiviti penipuan pelaburan saham dalam talian di lima unit kondomium di Bukit Bintang di sini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zainal Abdullah berkata kesemua suspek terdiri daripada enam lelaki dan empat wanita warga China serta seorang wanita warga Indonesia berusia lingkungan 23 hingga 47 tahun.Menurutnya pihaknya merampas 26 telefon bimbit pelbagai jenama, dua unit komputer riba, tiga unit modem, 10 keping kad bank dan wang tunai RM53,678 serta beberapa mata wang asing dalam serbuan kira-kira 4 petang itu.

“Siasatan mendapati semua suspek daripada dua sindiket berasingan itu aktif sejak dua tahun lepas dengan menyewa residensi dengan kadar sewa bulanan RM18,000 hingga RM30,000 (bagi satu unit kondominium),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata sindiket terlibat menyasarkan mangsa dari negara China dengan menawarkan pelaburan saham dalam talian dan pelaburan yang tidak wujud.

Katanya kesemua suspek ditahan reman empat hari hingga 2 Feb ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.Kakitangan imigresen didenda RM30,000 rasuah cop keluar masuk negara

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker