Pastikan vaksin halal – Jokowi

Sebaran :

JAKARTA: Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) menyatakan negara itu tidak perlu tergesa-gesa untuk mengeluarkan vaksin berikutan kebimbangan orang ramai mengenai status halalnya.

Dengan lebih daripada 365,000 kes COVID-19 dan 12,000 kematian dilaporkan, Indonesia bertungkus lumus untuk mengawal pandemik itu dan kerajaan juga berusaha untuk turut mendapatkan vaksin biarpun masih dalam penyelidikan, sebelum vaksin selamat dan terbukti dihasilkan.

“Saya meminta untuk tidak tergesa-gesa mendapatkan vaksin ini kerana ia sangat kompleks. Saya mahukan persediaan yang baik khususnya dalam hubungan halal dan haram, harganya dan kualiti,” katanya dalam satu mesyuarat tertutup.

Indonesia sebelum ini berjanji untuk mendapatkan vaksin bagi 100 juta rakyatnya pada tahun depan, tetapi Jokowi mengatakan skala vaksin di negara kepulauan dengan 270 juta penduduk itu sangat mencabar.Kontroversi mengenai vaksin yang mematuhi prinsip Islam mempengaruhi tanggapan kesihatan awam di Indonesia sebelum ini, termasuk pada tahun 2018 ketika Majlis Ulama Indonesia mengeluarkan fatwa menyatakan vaksin campak adalah haram atau dilarang di bawah Islam.

Indonesia sebelum ini memesan sebanyak 50 juta dos vaksin dari Sinovac, China menjelang Mac tahun depan dan 100 juta dari AstraZeneca pada bulan April.

Situasi itu menimbulkan kebimbangan dalam kalangan ahli epidemiologi yang berpendapat bahawa ia harus fokus pada ujian dan mengesan kontak sehingga vaksin yang selamat dan berkesan tersedia.

“Banyak negara berpendapat bahawa vaksin akan menjadi sesuatu yang sangat penting untuk menangani wabak itu. Tetapi sayangnya dengan sejarah pandemik, ia seolah tidak menyokong perkara berkenaan,” kata ahli epidemiologi Indonesia dari Universiti Griffith Australia, Dicky Budiman. – AGENSI-BHIbu negara baharu…Jokowi masuk gear lima!


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *