Akaun Bank UMNO Masih Beku Jadi Siapa Yang Main Politik Wang Soal ZahidSebaran :

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, menafikan sekeras-kerasnya dakwaan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, bahawa BN mengunakan kuasa “wang” untuk meraih undi dan memastikan 41 calonnya menang dalam Pilihan Raya Negeri Sabah (PRN), pada 26 September nanti.

Ahmad Zahid yang juga Presiden UMNO berkata pihaknya tidak akan berbuat demikian kerana akaun parti masih dibekukan dan BN tidak mempunyai dana untuk memberikan wang untuk memancing undi.

“Macam mana Shafie Apdal boleh menuduh kita mengamalkan rasuah sedangkan dia tahu BN tidak mempunyai wang kerana akaun kami masih dibekukan.“Saya rasa yang amalkan politik wang memberikan duit poket antara RM50 hingga RM500 sekarang adalah Shafie Apdal kerana Warisan mempunyai banyak dana,” katanya ketika ditemui media selepas melakukan tinjauan mesra di sekitar Pusat Daerah Mengundi (PDM) Likas Darat di bawah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Darau, Sepanggar, Ahad.

Kehadiran Ahmad Zahid ke situ diiringan oleh calon BN DUN Darau, Datuk Jumat Idris; Setiausaha Agung UMNO, Datuk Ahmad Maslan dan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Pada kesempatan itu Ahmad Zahid dan Jumat turut mengambil peluang untuk menziarahi beberapa rumah warga emas dan orang sakit yang menetap di kampung berhampiran.Terdahulu, Ahmad Zahid berkata biarpun jentera BN di 41 kawasan DUN sudah menemui hampir 100 peratus pengundi selepas seminggu kempen PRN Sabah berlangsung beliau mahu mereka kekal sebagai calon ‘underdog’ dan tidak terlalu yakin akan mencapai kemenangan pada 26 September ini.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata tindakan itu perlu bagi memastikan semua calon dan jentera BN terus bekerja keras bagi memastikan mereka dapat meraih kemenangan bergaya dan membentuk kerajaan negeri baharu nanti.

“Walaupun berdasarkan maklumat diterima jentera BN sudah bekerja keras daripada awal untuk memastikan kita menang di semua 41 kerusi ditandingi dalam PRN kali ini namun saya meminta mereka kekal sebagai calon ‘underdog’ dan sentiasa merendah diri.“Ini perlu bagi memastikan mereka tidak berasa berada di zon selesa terus berkempen kerana semua calon dan parti lain juga akan berbuat demikian,” katanya. BN


Sebaran :


Leave a Reply