Anak gajah jatuh sungai diselamatkanSebaran :

MERSING – Seekor anak gajah yang jatuh ke dalam Sungai Endau berhampiran Kampung Orang Asli Tanah Abang dekat sini berjaya diselamatkan penduduk

kampung sebelum dimaklumkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Johor hari ini.

Pengarahnya, Salman Saaban berkata, penemuan anak gajah itu adalah hasil maklumat orang awam dan seramai empat kakitangan Pejabat Perhilitan Mersingdigerakkan ke lokasi berkenaan.

Katanya, hasil siasatan awal, anak gajah yang berusia kurang daripada seminggu itu dipercayai terjatuh ketika cuba menyeberangi Sungai Endau selepas terpisah daripada kawanannya.

“Anak gajah itu tidak mengalami sebarang kecederaan serius dan terdapat hanya luka kecil lama di bahagian luaran badannya.“Anak gajah tersebut dibawa ke Perhilitan Mersing bagi pemeriksaan lanjut oleh doktor veterinar jabatan.

Seterusnya akan dipindahkan ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah, Pahang untuk tujuan pemulihan,” katanya dalam kenyataan di sini.

Pada 14 Julai lalu, seekor anak gajah yang berkeliaran bersendirian di Batu 7, Jalan Kota Tinggi – Mersing berjaya diselamatkan Perhilitan Johor. – Bernama
Sebaran :


Leave a Reply