Isa nafi terima RM3 juta daripada pegawai khasBekas pengerusi Felda Mohd Isa Samad dalam pembelaannya di Mahkamah Tinggi hari ini menafikan menerima wang sebanyak 9 kali berjumlah RM3 juta daripada Muhammad Zahid Md Arip yang ketika itu pegawai khas politiknya berhubung pembelian Merdeka Palace Hotel & Suites (MPHS) di Sarawak pada 2014.

Isa berkata, beliau tidak pernah membincangkan atau bertanya kepada Zahid mengenai status pembelian MPHS.

“Saya tidak pernah mengarahkan Zahid untuk meminta agar haji Ikhwan (ahli lembaga Gegasan Abadi Properties Sdn Bhd, Ikhwan Zaidel) memberikan ganjaran kepada saya kerana telah membantu meluluskan pembelian MPHS.

“Saya juga tidak pernah mengirimkan apa-apa salam kepada haji Ikhwan kerana beliau tidak mempunyai sebarang kaitan dengan saya dan saya langsung tidak mengenalinya secara peribadi,” katanya ketika membacakan penyataan saksinya pada hari pertama prosiding bela diri terhadap 9 pertuduhan rasuah yang dihadapinya.

Katanya, setiap kali Zahid datang ke pejabatnya (Isa), Zahid hanya akan membawa dokumen dan tidak pernah membawa apa-apa beg kertas atau apa-apa beg besar lain.
“Sebagai ahli politik, saya merupakan seorang yang berhati-hati dan tidak mungkin akan menerima wang apatah lagi dengan jumlah yang begitu banyak di menara Felda di mana orang ramai terutamanya staf saya boleh melihatnya.

“Pergerakan saya juga sentiasa ditemani oleh pengawal dan pemandu saya, jadi sekiranya saya ada menerima wang dalam kuantiti yang begitu banyak, tidak mungkin saya dapat membawanya sendiri dan tidak mungkin juga untuk saya membenarkan pengawal untuk membawa duit sebegitu banyak,” katanya.

Isa juga berkata, beliau tidak pernah membantu dan meluluskan pembelian MPHS kerana tidak mempunyai kuasa berbuat demikian.

“Saya sendiri menyatakan dengan jelas bahawa saya tidak mempunyai kuasa untuk meluluskan pembelian MPHS tersebut, jadi mengapakah secara tiba-tiba saya meminta wang pula?

“Saya tidak pernah menjanjikan apa-apa kepada haji Ikhwan dan beliau juga tidak pernah menjanjikan apa-apa imbuhan kepada saya. Saya langsung tidak terlibat atau mengetahui berkenaan apa-apa perbincangan yang berlaku antara haji Ikhwan dengan Zahid Md Arip,” katanya.
Katanya, beliau juga tidak memahami bagaimana boleh timbul perkataan ‘salam’ sedangkan beliau tidak pernah berikan apa-apa salam kepada Ikhwan.

Sebelum ini, saksi pendakwaan ke-16, Zahid memberitahu mahkamah bahawa setiap kali Isa akan menyampaikan ‘salam’ kepada Ikhwan ia adalah petanda yang menunjukkan Isa memerlukan wang.

Ketika ditanya peguamnya Salehuddin Saidin semasa pemeriksaan utama bila Zahid dipecat daripada jawatannya, Isa menjawab “awal 2017 kerana ketika itu beliau mula menyokong parti Harapan.”

Isa dilantik sebagai pengerusi FICSB pada 2 Julai 2013 ketika FICSB mula-mula ditubuhkan oleh Felda dan beliau juga merupakan seorang daripada ahli Lembaga Pengarah FICSB, namun beliau menamatkan perkhidmatannya pada 25 Jan 2017 selepas 4 tahun memegang kedua-dua jawatan itu.

Beliau didakwa atas 9 pertuduhan rasuah iaitu menerima suapan untuk dirinya berjumlah RM3,090,000 daripada Ikhwan menerusi Zahid, sebagai tanda terima kasih bagi membantu meluluskan pembelian hotel oleh FICSB bagi RM160 juta.
Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Tingkat 49, Menara Felda, Platinum Park, No. 11, Persiaran KLCC antara 21 Julai, 2014 dan 11 Dis, 2015.

Setiap pertuduhan itu didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(1) akta sama, yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang 5 kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan timbalan pendakwa raya Afzainizam Abdul Aziz.

Perbicaraan berlangsung di hadapan hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali. FMTLeave a Reply

Your email address will not be published.