Dibawah Kerajaan PN, Jakim Tegas Pantau Perbuatan Hina Islam & Nabi

Share
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary hadir program dialog awam bersama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Pusat Pungutan Zakat di Kompleks Darul Kifayah di sini hari ini.-

LABUAN – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan terus memantau sebarang kiriman dalam talian yang didapati menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary berkata, terdapat beberapa kes berkaitan kiriman dalam pelbagai platform media sosial yang dihadapkan ke muka pengadilan dan ia menunjukkan keseriusan Jakim menangani isu tersebut.

“Malaysia ialah negara yang penduduk majoritinya beragama Islam dan ajaran Islam perlu dihormati di semua platform.

“Jakim menerusi unit pemantauannya peka terhadap kiriman dalam talian yang menghina Islam dan Nabi Muhammad. Kami menganggap ini sebagai satu kesalahan serius yang tidak sepatutnya dilakukan oleh mana-mana individu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas dialog awam bersama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) dan Pusat Pungutan Zakat (Pusat Pungutan Zakat) di Kompleks Darul Kifayah di sini hari ini.

Ahmad Marzuk berkata, adalah penting mengekalkan perpaduan dan keharmonian masyarakat berbilang agama di negara ini.

“Fenomena (kiriman yang menghina agama) dalam negara ini masih berleluasa, malah berlaku sebelum Perikatan Nasional mengambil alih kerajaan.

“Kebebasan (kiriman di media sosial) yang diberikan kerajaan tidak sepatutnya disalah guna sehingga menyinggung dan menghina agama lain yang mungkin menimbulkan ketegangan agama dan kaum.

“Jakim akan terus bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk menangani kiriman dalam talian yang berbentuk provokasi dan menghina agama,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!