Chegubard gesa siasat rumah Anwar didakwa milik ‘tauke misteri’

Chegubard gesa siasat rumah Anwar didakwa milik ‘tauke misteri’

Ahli jawatankuasa penerangan Bersatu Badrul Hisham Shaharin hari ini menggesa SPRM menyiasat Perdana Menteri Anwar Ibrahim berhubung pemilikan kediaman peribadinya di Kajang, Selangor.

Bercakap kepada pemberita di Putrajaya, Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegubard mendakwa rumah di Sungai Long yang didiami Anwar adalah milik “tauke Cina yang penuh misteri”.Chegubard berkongsi dokumen yang didakwa ditandatangani oleh setiausaha sulit kepada Anwar yang mengesahkan banglo itu dimiliki oleh individu yang dikatakan ahli perniagaan.

Dalam sidang media yang diadakan selepas membuat laporan di ibu pejabat SPRM, Badrul turut membangkitkan isu Anwar menggunakan beberapa kereta mewah yang didakwa bukan milik pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu.

Ini termasuk kereta Jaguar yang didakwa dimiliki oleh Yayasan Aman Berhad, yang Anwar adalah pengasas dan penasihatnya, dan sebuah BMW yang didakwa dimiliki oleh ahli perniagaan lain dari Selangor.

“Sudah menjadi kebiasaan bagi Anwar untuk bergerak dengan kereta mewah, walaupun sebelum menjadi perdana menteri.“Bagaimanapun, tiada rekod mana-mana kereta dalam senarai asetnya yang diisytiharkan,” katanya.

Menurut Badrul, Anwar sepatutnya berhenti bercakap mengenai ketelusan jika pada masa sama menggunakan premis dan kereta yang bukan miliknya.

“Jadi persoalannya, jangan sembang soal ketelusanlah Anwar.

“Kau duduk pun rumah tauke Cina yang penuh misteri,” dakwa Badrul.Selain itu, Pengerusi Muafakat Nasional (MN) Negeri Sembilan itu juga mempertikaikan sebidang tanah di Port Dickson, yang dibeli Anwar pada harga RM1 juta tahun lepas.

Mk telah menghubungi Pejabat Perdana Menteri untuk mendapatkan ulasan. Mk

Chegubard gesa siasat rumah Anwar didakwa milik ‘tauke misteri’

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

‘Barang’ nampak terjojol, Putera Muhammad minta maaf

Sophia AlBarakbah berang, nama dipetik goda suami orang lagiBapa jumpa semula anak diculik selepas cari selama 22 tahun

Yasmin Hani posing pakai swimming suit, netizen tegur patut bersyukur pada AllahRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker