Jangan bersubahat dengan geng plastik hitam – Jawi

Jangan bersubahat dengan geng plastik hitam – Jawi

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) memberi peringatan kepada peniaga makanan supaya tidak bersubahat menjual makanan kepada ‘geng plastik hitam’ sepanjang Ramadan.

Pengarahnya, Datuk Mohd Ajib Ismail berkata, operasi pemantauan dan penguatkuasaan akan dilaksanakan di samping kempen advokasi bagi memberi kesedaran kepada orang ramai.

Menurutnya, mereka yang ingkar boleh dikenakan hukuman mengikut Seksyen 15 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559) atas kesalahan tidak menghormati bulan Ramadan.

“Bahagian Penguatkuasaan JAWI melaksanakan aktiviti pemantauan dan rondaan sepanjang bulan Ramadan di beberapa buah premis menjual makanan sekitar.

“JAWI ingin mengingatkan kepada golongan peniaga beragama Islam yang bersubahat untuk menjual makanan kepada orang-orang Islam yang tidak berpuasa mereka boleh dikenakan tindakan yang sama di bawah Seksyen 15 (Akta 559),” katanya kepada Harian Metro ketika dihubungi hari ini.

Mohd Ajib berkata, individu yang didapati bersalah boleh dihukum penjara mencecah enam bulan, denda sehingga RM1,000 atau kedua-dua sekali.

Sementara itu, tinjauan Harian Metro semasa waktu makan tengah hari di beberapa premis makanan sekitar ibu negara mendapati kebanyakannya lengang.

Menurut seorang pengusaha restoran di Bangsar, di sini yang mahu dikenali sebagai Azhar, pihaknya tidak membenarkan individu beragama Islam untuk makan di dalam premis sebelum waktu berbuka.

Bagaimanapun, katanya, mereka tidak menghalang mana-mana pihak untuk membeli makanan secara bungkus dan pesanan secara dalam talian masih berjalan seperti biasa.

“Kalau pelanggan beragama Islam memang kami tak benarkan. Kami pun tak mahu ada masalah dengan pihak berkuasa.

“Biasanya untuk berbuka mereka buat tempahan meja dan dalam 5 petang baru kami buka kepada orang ramai,” katanya. HM

Jangan bersubahat dengan geng plastik hitam – Jawi

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Ini kata Ibu Syamsul kepada Puteri Sarah Liyana

Kazar Saisi akhirnya bersuara

Pulanglah, aku rindu – Farid Kamil

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker