Paksa kerja ‘overtime’, pekerja stesen TV mati di meja pejabat

Gambar Hiasan

Sebuah stesen televisyen di Thailand berjanji untuk memberi pampasan kepada keluarga seorang kakitangannya yang meninggal dunia di meja pejabat disebabkan dipaksa kerja ‘overtime’.

Thai News Network (TNN) semalam mengumumkan bahawa pihaknya  akan menghormati kematian Sarawut ‘Bird’ Srisawas dengan membayar pampasan bernilai bersamaan dengan 24 kali gaji bulanannya serta pampasan insurans.

“Bagi pihak syarikat, kami amat menyesali kehilangan ini. Syarikat akan membuat yang terbaik untuk membantu keluarga Sarawut,” demikian menurut kenyataan dikeluarkan jabatan sumber manusia.

Mendiang merupakan seorang pekerja kanan di TNN. Dia ditemui mati di meja pejabat Jumaat lalu akibat serangan jantung.Akaun media sosial lelaki itu pertama kali dikongsikan menerusi laman Facebook Jor Dub, yang turut mengikuti beberapa media Thailand.

Ia menjelaskan bahawa Sarawut kerap  bekerja lebih masa dengan ada waktu dia perlu bekerja tujuh hari berturut-turut dan mula jatuh sakit.

“Meskipun ketika mengambil cuti sakit selama dua hari, dia diarah masuk ke pejabat (stesen televisyen) untuk bekerja,” demikian menurut keterangan di laman Facebook tersebut.

Insiden itu menjadi kontroversi di media sosial dengan ramai yang mengkritik pengurusan TNN kerana membebankan pekerja dengan memaksa mereka bekerja lebih masa.“Industri media mempunyai budaya kerja yang melanggar undang-undang buruh terutamanya media online yang mempunyai persaingan sengit,” kata Naib Presiden Persatuan Wartawan Thailand, Teeranai Charuvastra.

Tambahnya, kerja lebih masa tanpa bayaran dan syif berterusan membuatkan pekerja tidak cukup rehat. – Agensi

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Diserbu ketika berbogel dalam kereta punca remaja kemalangan

Siapa menantu yang Anwar sebut – Puad

Zarina Anjoulie ‘hancur’, padam gambar tunang

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker