Walaupun ‘lumpuh’ Peja kata Bersatu Sabah masih ada lagi

PETALING JAYA: Bersatu akan terus kekal di Sabah dan kembali bangkit, kata timbalan presidennya, Ahmad Faizal Azumu.

Kenyataan itu menyusul selepas pemimpin tertinggi Bersatu Sabah diketuai ketuannya, Hajiji Noor, mengumumkan keluar parti itu, hari ini.

“Pengurusan parti akan segera membentuk struktur yang runtuh di pelbagai peringkat untuk tujuan kembali memperkasakan parti.

“Kita amat yakin dengan penerimaan dan sokongan rakyat kepada Bersatu di seluruh negara termasuk di negeri Sabah. Bersatu akan kekal di Sabah dan akan bangkit daripada situasi ini,” katanya dalam kenyataan.Faizal juga menyatakan dukacita atas pengumuman dibuat Hajiji yang pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), namun menghormati pendirian ketua menteri itu termasuk pemimpin negeri lain.

Beliau juga menyatakan kekagumannya membabitkan ahli Bersatu yang kekal setia bersama parti itu, selain menegaskan satu hari nanti mereka akan “mengenali” Anwar Ibrahim yang didakwa sentiasa memungkiri janji.

Dalam pada itu, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, memuji langkah diambil pemimpin di Sabah.

“Keputusan yang tepat diambil oleh pemimpin-pemimpin Sabah. Keputusan yang sukar, namun tetap dilakukan demi masa depan negeri dan kepentingan rakyat Sabah,” katanya dalam kenyataan ringkas di Facebook.Awal hari ini, Hajiji berkata pemimpin Bersatu Sabah “sebulat suara” keluar parti atas dasar bahawa ia tidak lagi boleh dipertahankan untuk kekal sebagai status quo.

Katanya, di peringkat persekutuan, Bersatu adalah pembangkang manakala GRS telah berikrar menyokong kerajaan perpaduan dipimpin Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Pada masa sama, Hajiji berkata beliau dan kepimpinan Sabah akan menubuhkan sebuah parti tempatan yang baharu, namun untuk sementara ini, secara kolektif akan menjadi ahli GRS.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Baru saja kahwin Dai Syed dah cakap pasal kahwin lain (Video)

Tomok dakwa pekerjanya kena pukau

Farid Kamil Terlepas Hukuman Penjara Sebab Berlakon Watak Anwar Ibrahim?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker