Tak minat sertai PAS, PN, kami ‘intai’ parti PH lain, kata bekas ahli Amanah

Tak minat sertai PAS, PN, kami ‘intai’ parti PH lain, kata bekas ahli Amanah

Bekas Pengerusi Amanah Kedah Phahrolrazi Zawawi, yang dipecat daripada parti bulan lepas memaklumkan tidak berminat menyertai kembali PAS mahupun Perikatan Nasional (PN).

Katanya, beliau bersama lebih 200 individu lain, terdiri daripada bekas pemimpin dan ahli Amanah Kedah yang mengumumkan keluar parti bulan lepas, akan menyertai satu parti lain dalam gabungan Pakatan Harapan (PH).“Kita buat keputusan untuk sertai salah satu parti dalam PH juga, tapi buat masa ini kita tak umum dulu parti mana.

“Kita tidak berminat kembali kepada PAS atau parti dalam gabungan PN,” katanya kepada FMT ketika ditanya sama ada terdapat tawaran menyertai kembali PAS atau PN selepas dipecat daripada Amanah.

Beliau turut memaklumkan akan ada lebih ramai ahli dan pemimpin Amanah Kedah yang akan keluar parti dalam masa terdekat, susulan pengundian bagi kerusi Parlimen Padang Serai.

“Ramai nak tunggu selepas hari mengundi Parlimen Padang Serai, lepas itu akan keluar Amanah ramai lagi,” katanya.Ditanya sama ada tindakan pihaknya ingin menyertai parti PH lain akan menyebabkan gabungan itu semakin berpecah dan dituduh mencuri ahli, Phahrolrazi yang juga ADUN Alor Mengkudu berkata, ini bukanlah perkara baharu, memandangkan bekas wakil rakyat Amanah sebelum ini menyertai parti lain termasuk PKR.

“Sebenarnya isu perpindahan parti dalam PH sudah berlaku di Johor, Selangor sebelum ini melibatkan wakil rakyat Amanah masuk parti lain (PKR) dalam gabungan,” katanya.

“Sebenarnya dalam PH, tiada ketetapan bahawa tak boleh berlaku perpindahan. Apabila tak sehaluan dengan parti A, boleh pergi ke parti B, ia tak dianggap satu permusuhan sebab masih lagi satu gabungan,” katanya.

Phahrolrazi dipecat daripada Amanah pada 30 Oktober kerana didapati melanggar perlembagaan, mengingkari keputusan part dan melakukan perbuatan yang bertentangan dengan kepentingan parti.Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad menjelaskan bahawa Phahrolrazi dipecat kerana cuba menghasut pimpinan dan ahli Amanah Kedah agar memboikot PRU15.

Susulan itu, lebih 200 individu, termasuk Speaker Amanah Kedah Kassim Mat Isa dan timbalannya Jamil Che Dan, Ketua Pemuda Negeri Mohd Ridzwan Arshad Ahmad serta hampir seluruh kepemimpinan Pemuda Amanah negeri, meninggalkan parti. FMT

Tak minat sertai PAS, PN, kami ‘intai’ parti PH lain, kata bekas ahli Amanah


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Terima kasih Annuar bongkar Muhyiddin beri duit pada UMNO

Raba payu dara sepupu isteri, lelaki didakwaWan Fayhsal buat laporan polis terhadap AnwarRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker