Rempuhan Itaewon: 355 laporan orang hilang diterima

 

Polis menyiasat lokasi insiden rempuhan di Itaewon, kelmarin. – AFP

SEOUL – Pihak berkuasa metropolitan Seoul hari ini menyatakan bahawa ia telah menerima 355 laporan orang hilang yang dipercayai berkaitan dengan tragedi rempuhan ketika festival Halloween di daerah Itaewon, malam semalam.

Menurut agensi berita Yonhap, sekurang-kurangnya 151 orang meninggal dunia dan 82 lagi cedera dalam insiden di daerah hiburan itu ketika orang ramai berkumpul di lorong sempit dan curam bagi menyambut Halloween.

Pihak berkuasa kota raya Seoul berkata, ia menerima beratus-ratus laporan orang hilang berkaitan insiden tersebut dan telah menyerahkan perkara itu kepada pihak polis untuk siasatan lanjut.“Kira-kira 60 kakitangan kami telah dikerahkan ke sekitar 50 hospital bagi memberi sokongan kepada ahli keluarga mangsa yang terkorban, dengan kebanyakannya berusia lingkungan 20-an,” kata kenyataan tersebut.

Sementara itu, agensi berita AFP melaporkan bahawa persoalan kini muncul mengenai kelemahan sistem keselamatan pada acara tersebut, kata Menteri Dalam Negeri, Lee Sang-min dalam satu taklimat akhbar hari ini sambil menambah, anggota polis dikerahkan ke lokasi lain di daerah itu.

“Saya tidak pasti mengenai jumlah sebenar anggota polis yang berada di Itaewon namun, satu jumlah yang munasabah telah dikerahkan ke Gwanghwamun, di mana orang ramai dijangka memenuhi kawasan itu untuk melakukan protes,” katanya.

Tambahnya, polis juga tidak menjangka bilangan pengunjung akan menjadi seramai itu untuk acara sambutan Halloween.“Jangkaan bilangan pengunjung di Itaewon tidak banyak berbeza dengan tahun-tahun sebelum ini, justeru, saya difahamkan bahawa anggota polis yang dikerahkan untuk berkawal adalah hampir sama dengan skala penganjuran sebelumnya,” jelas Sang-min.

Dalam pada itu, seorang doktor yang berada di lokasi kejadian memberitahu bahawa bilangan mangsa yang terlalu ramai menyebabkan petugas kesihatan terpaksa meminta bantuan orang ramai untuk memberikan bantuan pernafasan kepada mangsa.

“Saya tidak dapat merasai denyut nadi atau pernafasan mangsa dan kebanyakannya mengalami hidung berdarah. Apabila saya melakukan bantuan pernafasan, saya turut mengepam darah dari mulut mereka,” kata Dr. Lee Beom-suk kepada stesen penyiaran YTN. – AFP/Agensi

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


The Sara Sisters Dikritik Seksi MelampauAmeera Khan Memang Fake?

Rishi Sunak ‘pemuja’ IsraelRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker