Pakatan Harapan sah tidak akan bubar DUN

Pakatan Harapan (PH) sah tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri yang ditadbir gabungan itu, kata pengerusinya, Anwar Ibrahim.

Bercakap kepada pemberita hari ini, Anwar berkata keputusan untuk tidak membubarkan DUN Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan dicapai dalam mesyuarat Majlis Presiden PH hari ini.

“PKR dan amanah mempunyai pendirian sama pada peringkat awal (untuk tidak bubarkan DUN).“DAP mengambil masa menjelaskan pendirian mereka tapi akhirnya setiausaha agung DAP memutuskan bahawa kita PH dan tiga negeri PH akan bersama membuat keputusan menangguhkan pilihan raya negeri supaya tumpuan dibuat menangani permasalahan banjir,” kata Anwar ketika sidang media di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya hari ini.

Turut hadir pada mesyuarat selama dua jam itu ialah Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke; Presiden Amanah, Mohamad Sabu; Timbalan Pengerusi DAP, Gobind Singh Deo;Ketua DAP Pera, Nga Kor Ming dan Pengarah Komunikasi Harapan Fahmi Fadzil.

Sebelum ini, Majlis Presiden PH memutuskan bahawa negeri yang ditadbirnya tidak akan membubarkan DUN masing-masing sehingga musim tengkujuh berlalu.

Bagaimanapun, DAP Pulau Pinang sebelum ini menyatakan pendirian tidak bersetuju pilihan raya negeri ditangguhkan.Anwar turut melahirkan penghargaaan kepada rakan gabungan parti itu di Pulau Pinang kerana menyuarakan pandangan pengundi dan rakyat.

“PH adalah satu badan yang utuh dan kita berikan ruang perbincangan cukup terbuka, apa alasan kita buat keputusan bersama.

“Pertama kita menolak kerakusan pemerintah memaksa pilihan raya dalam keadaan rakyat derita dan susah menghadapi banjir.

“Kedua, kita mahu jentera kerajaan yang sah dan punyai mandat menumpukan bukan pada pilihan raya atau kedudukan mereka, tetapi sepenuhnya tumpu persiapan dan penyelesaian mengurangkan beban kesukaran hidup mangsa-mangsa banjir,” katanya. 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Akar umbi PAS mahukan MN – Khairuddin

Adi Putra, Beto, Syamsul tiada dalam prekuel Mat KilauMusim YB salam B40 sudah tiba

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker