Lelaki sanggup batal kahwin kerana enggan divaksin

JAKARTA – Gara-gara enggan menerima suntikan vaksin Covid-19, seorang lelaki di  wilayah Sumatera Barat terpaksa membatalkan rancangan untuk berkahwin dengan teman wanitanya, lapor portal berita Wolipop semalam.

Berdasarkan perkongsian di laman Twitter, lelaki dikenali sebagai Putra itu berkata, dia dan bekas teman wanitanya bercinta selama dua tahun sebelum mereka berpisah hanya kerana dia enggan divaksin.

“Gara-gara tidak mahu divaksin, rancangan kami untuk berkahwin terpaksa dibatalkan walaupun sudah bercinta selama dua tahun.“Katanya (bekas kekasih), kalau tidak mahu divaksin, kami tidak boleh berkahwin. Selepas beberapa bulan berpisah, dia mengirim undangan perkahwinan,” katanya menerusi ciapan di Twitter.

Perkongsian Putra itu mendapat pelbagai reaksi netizen dengan ada yang menyokongnya, namun sebilangan lagi membantah tindakannya.

“Bagus anda tinggalkan bekas kekasih supaya dapat berkahwin dengan individu yang tidak mahu divaksin juga. Jadi, konflik dalaman rumah tangga dapat diminimumkan,” kata seorang netizen.

“Menurut pegawai kesihatan, vaksinasi itu wajar diambil dan ia merupakan perlindungan yang penting. Namun, nampaknya itu yang terbaik untuk kamu berdua kerana mempunyai prinsip berbeza,” ujar seorang lagi netizen.Wolipop kemudian menghubungi Putra untuk bertanyakan hal tersebut. Menurut lelaki berusia 32 tahun itu, dia lebih rela memilih untuk ‘melepaskan’ kekasihnya supaya dia dapat berkahwin dengan jejaka lain.

“Ramai di luar sana yang tidak divaksin, namun mereka berada dalam keadaan baik sahaja dan sihat.

“Pilihan untuk menerima vaksinasi atau tidak adalah hak setiap penduduk negara ini. Kita mempunyai Pancasila yang menjunjung tinggi keadilan untuk semua rakyat,” kata Putra. – Agensi

 Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


100 anggota polis sujud mohon maafNeelofa akhirnya tunjuk wajah Bilal

PU Azman didakwa lakukan amang seksual terhadap dua remaja lelakiRelated Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker