Bekas doktor dipenjara enam tahun muat naik gambar bogel

Nang Mwe San, seorang model dan bekas doktor,

YANGON: Seorang wanita di Myanmar telah dijatuhi hukuman penjara enam tahun selepas memuat naik dan menyiarkan gambar bogel di web OnlyFans.

Nang Mwe San, seorang model dan bekas doktor, telah disabitkan dengan kesalahan kerana “memudaratkan budaya dan maruah,” kata pegawai tentera.

Dia tinggal di Perbandaran Dagon Utara yang dikawal undang-undang tentera di Yangon, di mana hak untuk mendapatkan peguam sering dinafikan kepada orang yang didakwa melakukan jenayah sedemikian, lapor BBC.

Berkongsi foto dan video bogel di laman langganan dewasa dan platform media sosial dengan tujuan mendapat bayaran boleh dihukum sehingga tujuh tahun di bawah Seksyen 33 (A) Undang-undang Transaksi Elektronik negara ini.Nang Mwe San dibicarakan di Mahkamah Penjara Insein, lokasi yang turut menempatkan tahanan politik sejak rampasan kuasa tentera pada Februari 2021, apabila pemimpin Liga Kebangsaan untuk Demokrasi Aung San Suu Kyi yang dipilih secara demokratik telah digulingkan.

Walaupun model berusia 34 tahun itu, yang sebelum ini mengambil bahagian dalam protes terhadap tentera, dipercayai orang pertama ditahan kerana kandungan seperti itu di Myanmar, tetapi beberapa wanita lain turut menjadi sasaran kerajaan junta sejak kebelakangan ini.

Ratu Cantik Miss Myanmar 2020, Thinzar Wint Kyaw bakal menghadapi perbicaraan bulan ini Oktober selepas berkongsi gambar dirinya mengambil bahagian dalam protes dalam talian dan memakai pakaian yang dipanggil “Fearless Empress” sambil memegang sepanduk bertulis “Pray for Myanmar” semasa Miss Universe ke-69.

Dia juga ditahan di bawah Undang-undang Transaksi Elektronik negara pada Ogos.Seorang lagi ratu cantuik, Han Lay (juga dikenali sebagai Thaw Nandar Aung), berusia 23 tahun dari Myanmar yang dalam ucapannya pada satu pertandingan mengecam kekejaman rejim tahun lalu, telah dinafikan kemasukan semula ke negaranya selepas dia didapati bahawa dokumen perjalanan yang tidak sah semasa terbang pulang dari Vietnam melalui Bangkok.

Dia telah meninggalkan Bangkok ke Toronto. Tidak jelas berapa lama dia akan tinggal di sana atau statusnya di Kanada. – AGENSI

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Isu rumah MRF: Sidang akhbar jadi gelanggang tikam lidahKisah A.R. Tompel meninggal akibat kemalangan jalanraya, beri kesan pada P. Ramlee

Gelaran Datuk Seri Mahadi Didakwa Palsu?Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker