‘Pengkid’ berihram di Makkah sengaja cabar kesucian Islam

Tindakan seorang wanita berperwatakan lelaki memakai ihram ketika mengerjakan umrah di Tanah Suci seolah sengaja mencabar kesucian agama Islam.

Bukan hanya mempermainkan agama, bahkan tindakan merakam dan memuat naik video ‘aib’ itu di media sosial juga dilihat sangat melampau.

Atas sebab itu, Ketua Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Dr Suriani Sudi percaya bahawa tindakan wanita terbabit sememangnya bertujuan untuk memperlekehkan agama Islam.

“Tindakan seorang wanita yang menaikkan videonya memakai ihram di hadapan Kaabah adalah satu tindakan yang sangat tidak beretika.“Sangat berani dia melakukan demikian di Tanah Suci. Ia memang bertujuan untuk memperlekehkan agama,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

Tindakan wanita berkenaan mengejutkan negara apabila beberapa hantaran mengenai wanita dipercayai dari Perak itu tular di Twitter susulan videonya berada di Makkah dengan lengkap berpakaian ihram seperti jemaah umrah lelaki.

Difahamkan, wanita berperwatakan lelaki itu ke Tanah Suci dengan menggunakan visa pelancong secara ‘DIY’ yang diurus sendiri bersama rakannya, bukan menerusi khidmat agensi umrah.

Perkara itu sekali gus mendapat perhatian dalam kalangan mufti dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad.Idris dilaporkan berkata, tindakan tegas menanti kepulangan wanita berkenaan kerana membabitkan hukum agama.

Menyokong langkah Idris itu, Dr Suriani berkata, kerajaan dan pihak berkuasa perlu bersikap tegas dengan segelintir individu biadab berkenaan supaya perkara sama tidak berulang.

“Ini kes kedua selepas kes Mohamad Sajat ke Makkah dengan berpakaian telekung seperti jemaah wanita.

“Jika tidak tegas mungkin akan ada yang berani bertindak sedemikian pada masa hadapan,” katanya. 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Kau ingat gelek dalam khalayak itu dapat pahalakah? – Ahmad Dasuki

Jeslina Hashim dikecam tayang punggung

Polis Tunjuk ‘Thumbs Up’ Kepada Pemandu Lori Bantu Halang MPV (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker