Satu Dunia Kena Tipu Dengan James Webb

Satu Dunia Kena Tipu Dengan James Webb

Teleskop Angkasa James Webb telah berjaya mengambil pelbagai jenis foto luar angkasa. Antara yang popular adalah gambar Proxima Centauri yang diambil oleh saintis Perancis tienne Klein, yang mendakwa telah melihat bintang paling hampir dengan matahari itu, lapor Vice.

Klein, yang merupakan pengarah penyelidikan di Suruhanjaya Tenaga Atom dan Tenaga Alternatif Perancis, menyiarkan penemuannya di laman Twitter peribadinya Julai lalu. Hantaran itu tular dan mendapat ribuan tanda suka.

Bagaimanapun, beberapa hari selepas itu, Klein akui bahawa dia sebenarnya berbohong. Objek dalam foto yang dimuat naik oleh beliau dan didakwa sebagai Proxima Centauri sebenarnya adalah chorizo, sosej babi Sepanyol. Dia meminta maaf kerana berbohong kepada semua orang.Klein memberitahu agensi berita Perancis Le Point bahawa dia berhasrat untuk mendidik orang ramai tentang betapa mudahnya menyebarkan penipuan di internet. “Jika saya tidak mengatakan ini adalah gambar James Webb, mungkin ciapan itu tidak akan menjadi viral.”

Awal bulan ini, Klein menyiarkan satu lagi foto juga dari teleskop James Webb. Menggambarkan galaksi Wheel Chariot, beliau menekankan bahawa foto ini sebenarnya diambil dari angkasa lepas.

Teleskop James Webb adalah hasil kerjasama antara NASA dan Agensi Angkasa Eropah dan Agensi Angkasa Kanada. Kecanggihannya telah diiktiraf oleh ahli astronomi, dan gambar pertamanya telah membawa kepada penemuan baru. Vc

Satu Dunia Kena Tipu Dengan James Webb
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Emma Maembong, Shahz Jaszle kena kecam sakan menari berpelukan (Video)

Darlene tular dipeluk dua lelaki kini bekerja di dapur, kaunter

Iman Troye lupa diri?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker