Resepi Apam Puri Inti Kastard Jagung



Resepi Apam Puri Inti Kastard Jagung

Apam Puri ni mesti korang tertanya-tanya macam mana rupanya. Kalau nak tahu, jom follow resepi apam puri inti kastard jagung kat sini.

Confirm korang suka!

Kuih ni memang sebijik bentuk karipap, tapi teksture nya lembut macam apam yang kita biasa makan. Yang lagi seronok inti kuih ni menggunakan inti kastard jagung yang ramai penggemarnya.

Nak hidang dengan kastard perisa lain pun boleh. Sesuai dihidang untuk majis-majlis.




Kuih ni boleh di warnakan dengan apa je jenis warna yang korang suka. Boleh letak warna pink, kuning, hijau dan macam-macam lagi.

Cantik kejadiannya! Anak-anak pun mesti tertarik dengan warnanya. Kuih ni juga sesuai di jadikan hidangan minam petang sekeluarga.

Yang nak try buat kuih apam puri ni boleh follow resepi yang dikongsikan oleh Pn Habsah Ngah ini.

Bahan-bahan:

2 cawan Tepung gandum
Telur sebiji
Yis setengah peket
4 sudu besar Gula
Garam sikit
2 cawan Air
Pewarna ikut suka




Bahan inti kastard jagung:

1 cawan Air
1/2 cawan Tpg gandum
1/2 cawan Tpg kastard
4 sudu besar Gula
2 sudu besar perisa jagung
** Nak rase lemak boleh guna susu pekat ganti gula

Cara penyediaan apam:

1. Satukan semua bahan untuk apam dan kacau sebati. Perap dalam 15 minit.

2. Panaskan fry pan. Masak adunan macam buat lempeng tapi tak payah terbalikkan dan tak payah letak minyak.




3. Guna api paling slow ye. Siap dan ketepikan.

Cara penyediaan inti:

1. Satukan semua bahan untuk kastard dalam periuk.

2. Kacau rata, masak guna api slow. Kacau sampai pekat likat.

3. Tutup api dan sejukkan.




Cara bentukkan apam puri: Guna je acuan karipap. Letak inti dan ketip. Siap untuk dihidang.

Sumber: Pn Habsah Ngah

Resepi Apam Puri Inti Kastard Jagung


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Pasangan Kekasih Selamba Buat Hubungan Seks Di Foyer Mahkamah Sampai 3 Kali Dijatuh Hukuman

Anak Azhar Sulaiman bikin panas lagi

Mahathir terima dana politik RM2.6 juta daripada UKSB – Saksi pendakwaan



Leave a Reply

Your email address will not be published.