DAP dan bebal berpisah tiadaKementerian Pendidikan (KPM) tidak pernah mengeluarkan arahan pihak sekolah perlu terlebih dahulu memohon kelulusan Jabatan Pendidikan sebelum menerima sebarang sumbangan.

Justeru, Majlis Pengurusan Sekolah Cina di setiap Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) juga tidak perlu memohon sebarang kelulusan dari Jabatan Pendidikan.

Berikutan itu, Timbalan Menteri Pendidikan menyindir Nga Kor Ming tidak membaca surat khabar sehingga tidak mengetahui mengenai kenyataan yang telah dikeluarkan oleh KPM berhubung perkara itu.

“Pengarah Jabatan Pendidikan (setiap negeri) dengan jelas mengesahkan tidak pernah mengeluarkan arahan yang dimaksudkan,” katanya seperti dilapor China Press pada 14 Jun lalu.

Hang Soon berkata, dua minggu lepas, Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong meluahkan rasa tidak puas hati terhadap Jabatan Pendidikan Pulau Pinang yang didakwanya telah meminta SJKC memohon kelulusan terlebih dahulu sebelum menerima sebarang sumbangan.
“Sebaik sahaja saya mengetahui tentangnya, saya terus menghubungi Pengarah Pendidikan Pulau Pinang. Di samping itu, Timbalan Presiden MCA, Datuk Tan Teik Cheng juga turut mendapatkan penjelasan dari jabatan pendidikan itu.

“Tan Teik Cheng juga telah membidas kenyataan Steven Sim See Keong itu tidak berasas. Laporan tentang kenyataannya telah disiarkan pada 5 Jun,” katanya.

Hang Soon berkata, politik kotor yang diamalkan Nga Kor Ming bukannya taktik baharu.

Menurutnya, sebagai seorang peguam Nga Kor Ming tidak sepatutnya membuat dakwaan kononnya beberapa buah SJKC telah mengesahkan perkara itu tanpa sebarang asas melainkan cakap-cakap sahaja.

“Sila tunjukkan muka depan surat rasmi yang dikeluarkan jabatan pendidikan,” tegas beliau.
Katanya lagi, Guru Besar SJKC di Pulau Pinang telah mengesahkan perkara itu tidak pernah berlaku, namun Kor Ming mendakwa beberapa buah SJKC telah mengesahkan kesahihan perkara ini.

Oleh itu, jika Kor Ming gagal menunjukkan bukti hitam putih, ia boleh dianggap sebagai fitnah terhadap KPM dan sengaja menyebarkan khabar angin.

“Nga Kor Ming sepatutnya menggunakan masanya berusaha menunaikan janji hak milik tanah kekal kepada penduduk kampung baru di Perak. Bukannya sengaja menimbulkan masalah bagi menutup masalah yang melanda dirinya,” katanya.

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Cik Non Viral meninggal dunia (video)

“Kau Ada Kaki,Tangan Pergilah Cari Kerja. Tolong Sedar Diri, Dah Miskin Buat Cara Miskin” – Zarina Anjoulie

#MeleTOP: 24 jam selepas Viral..ini keadaan terkini Restoran 35..memang tak sangkaLeave a Reply

Your email address will not be published.