Ancaman baharu, cacar monyet menular selepas pandemik

GAMBAR menunjukkan bintik ruam pada tangan seorang pesakit cacar monyet – AGENSI

LONDON – Pihak berkuasa kesihatan di negara Britain, Amerika Syarikat (AS), Kanada dan Eropah kini menyiasat penularan  mendadak wabak penyakit cacar monyet, lapor Badan Penyiaran British (BBC) kelmarin.

Kes  terbaharu wabak yang biasanya ditemui di Benua Afrika itu  dilaporkan di Perancis, Itali dan Sweden dan Australia.

Pihak berkuasa dalam usaha mengesan kontak pesakit cacar monyet di Britain kini menyiasat bar dan spa untuk golongan gay apabila enam daripada sembilan kes di negara berkenaan  didapati pernah berkunjung ke dua premis berkenaan.

Ketua Kesihatan Britain mengarahkan siasatan menyeluruh ke tempat-tempat  yang dikunjungi enam lelaki homoseksual dan biseksual itu selepas mereka yang diuji positif cacar monyet pada minggu lalu.

Ia termasuk bar, kelab dan sauna, demikian menurut kemas kini oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Corak serupa dikesan di Eropah, di mana tujuh lelaki gay atau biseksual telah diuji positif di Sepanyol dan sembilan lelaki yang kebanyakannya berusia lebih muda turut disahkan dijangkiti wabak itu di Portugal.

Agensi Keselamatan Kesihatan Britain (UKHSA) mengeluarkan amaran kepada golongan lelaki gay supaya berwaspada terhadap ruam di muka atau bahagian kemaluan mereka.

Pakar-pakar  bimbang kes yang semakin kerap dilaporkan bakal melonjak dengan cepat kerana majoriti pesakit tidak mempunyai kaitan  antara satu sama lain sekali gus menunjukkan kemampuan virus itu  merebak dengan pantas dan lebih meluas.

“Kontak rapat sedang dinilai berdasarkan tahap pendedahan mereka dan disusuli pengawasan aktif atau pasif selama 21 hari dari tarikh pendedahan terakhir kepada kes. Vaksinasi sedang ditawarkan kepada kontak berisiko tinggi.

“Hubungan seksual dan tempat yang dilawati contohnya sauna, bar dan kelab sedang disiasat secara aktif untuk empat kes GBMSM (gay, biseksual dan lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki,” tulis kemaskini tersebut.

Selain itu, sebilangan kes turut dikesan di Sepanyol dan AS selain siasatan terhadap 13 kes disyaki cacar monyet di Kanada pada Rabu lalu.

Menurut Badan Penyiaran Britain, simptom awal penyakit cacar monyet termasuk demam, sakit kepala, bengkak, sakit belakang dan sakit otot diikuti dengan bintik-bintik ruam. Jangkitan akan sembuh dalam tempoh antara 14 hingga 21 hari.

Cacar monyet tidak mengancam nyawa namun, dalam kes tertentu penyakit itu didapati boleh membawa maut. – Agensi

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


DJ Dave Menyanyikan Lagu Raya Untuk Pandalela Di Hanoi

Farahdhiya tayang paha sebaik habis Ramadan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker