Sultan Selangor larang pungut derma di masjid, surau tanpa kebenaran MAISSultan Selangor larang pungut derma di masjid, surau tanpa kebenaran MAIS

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah melarang sebarang bentuk pungutan derma atau sumbangan lain di masjid, surau dan musolla bagi tujuan kepentingan Islam tanpa mendapat kebenaran Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohd Shahzihan Ahmad berkata, Sultan Sharafuddin tidak berkenan wujudnya individu atau pihak yang mengambil kesempatan atas kemurahan hati umat Islam.

“Baginda bimbang terdapat pihak yang mengambil kesempatan untuk menggunakan wang sumbangan tersebut bagi kepentingan peribadi atau kekuasaan dan pengaruh.

“Selain itu untuk menguatkan lagi kumpulan-kumpulan yang menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Katanya, larangan berkenaan merangkumi individu atau kumpulan individu termasuk pemilik sekolah swasta Islam dan mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mahu pun parti politik.

Beliau berkata, pungutan wang bagi maksud khairat dan manfaat agama Islam tanpa surat kebenaran MAIS adalah kesalahan mengikut subseksyen 106 (4) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) Tahun 2003 Pindaan 2018.

Shahzihan berkata, sekiranya disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.

“Justeru pihak pentadbir masjid, surau dan musolla tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam kutipan khairat bagi apa-apa tujuan oleh mana-mana pihak, selain untuk tujuan dan manfaat institusi tersebut yang berada di bawah pentadbiran masing-masing.

“Pada masa sama, terimaan dan perbelanjaan wang atau sumbangan yang sah hendaklah diaudit dan laporkan kepada JAIS,” katanya. FMT
Sultan Selangor larang pungut derma di masjid, surau tanpa kebenaran MAIS


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Bila Nak Kahwin? Jangan Sentap Kalau Ditanya Pasal Jodoh…Sini Ada Tips Tepis Soalan Camtu…

Hamid Gurkha kian uzur, badan tinggal tulang

Reedzwan Terkejut Kubur Ayah Hilang, Menangis Sedih Hanya Jumpa Batu Nisan Berlonggok [VIDEO]Leave a Reply

Your email address will not be published.