Komplot bunuh Imran KhanKomplot bunuh Imran Khan

ISLAMABAD – Menteri Maklumat Fawad Chaudhry menyatakan kelmarin bahawa agensi keselamatan Islamabad melaporkan mengenai komplot untuk membunuh Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan, demikian menurut laman berita RT.

“Susulan laporan ini, kawalan keselamatan Perdana Menteri telah dipertingkatkan,” kata Fawad seperti yang dipetik oleh media tempatan, Dawn.

Kenyataan serupa dikeluarkan awal minggu ini oleh Faisal Vawda yang merupakan pemimpin parti pemerintah, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Beliau berkata, terdapat konspirasi untuk membunuh Imran kerana enggan ‘menjual negara’.

Faisal mendakwa bahawa Imran berulang kali diberitahu bahawa kaca kalis peluru perlu dipasang di hadapan pentas ucapannya semasa satu perhimpunan pada 27 Mac lalu di Islamabad tetapi beliau menolak.
“Seperti biasa, beliau memberitahu, kematian saya akan berlaku dengan izin Allah. Jangan bimbang mengenainya,” kata Faisal.

Kebimbangan mengenai komplot itu muncul selepas Imran mendakwa bahawa sebuah negara luar yang beliau cuba untuk tidak namakan, telah menghantar mesej meminta beliau ‘disingkirkan’ atau Pakistan akan menerima padah.

“Amerika telah – oh, bukan Amerika tetapi sebuah negara luar yang saya tidak boleh namakannya. Maksud saya, kami menerima mesej dari sebuah negara luar,” katanya dalam ucapan yang disiarkan oleh televisyen Pakistan pada Khamis lalu.

Menurut, Imran memo ancaman itu dihantar dalam usaha untuk campurtangan dalam hal ehwal politik Pakistan.

Imran sebelum ini enggan tunduk kepada tekanan Amerika Syarikat supaya mengecam Rusia kerana menceroboh Ukraine dengan alasan kecaman seperti itu tidak menguntungkan Islamabad. K Online
Komplot bunuh Imran Khan


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Tengku Hassanal Kongsi Momen Bertemu Tengku Aleya, Sempat Kena ‘Sound’ Dengan Raja Permaisuri Agong

Resepi Ayam Masak Merah Ala Kenduri, Tak Guna Sebarang Sos Pun

Laptop Tak Mampu Beli, Tapi Pakai iPhone – Rani KulupLeave a Reply

Your email address will not be published.