PRN Johor: PKR terdesak untuk menangPETALING JAYA: PKR “terdesak” untuk menang sebanyak mana kerusi yang boleh di Johor dan ia adalah sebab mengapa beberapa pemimpinnya menyuarakan rasa tidak puas hati selepas kerusi mudah menang diberikan kepada MUDA pada pilihan raya negeri (PRN), kata penganalisis.

James Chin dari Universiti Tasmania berkata ramai dalam PKR kurang senang apabila pemimpinnya telah mempertimbangkan untuk memberikan “kerusi yang baik” kepada MUDA kerana ahlinya percaya parti itu boleh melakukan yang terbaik di Johor.

Katanya, PKR tidak menentang keras untuk bekerjasama dengan MUDA tetapi hanya melihatnya “berada dalam masalah besar” selepas prestasi buruk dalam PRN Melaka dan Sarawak di mana ia tewas di semua kerusi yang dipertandingkan.

Chin berkata ini menyebabkan PKR terdesak untuk menang sebanyak mana kerusi yang boleh kerana jika apa yang berlaku di PRN Melaka dan Sarawak berulang semula, ia akan membawa malapetaka kepada parti itu pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Mereka perlu menang sekurang-kurangnya separuh daripada 12 kerusi di Johor untuk diambil secara serius. Jika mereka gagal menang sebarang kerusi lagi di Johor, saya merasakan bahawa penyokong tegar pun akan menganggap parti ini tidak akan ke mana-mana,” katanya.

Katanya, kedudukan MUDA dalam kalangan pengundi muda masih belum dicuba dan dibuktikan memandangkan tiada data yang membuktikan bahawa belia akan mengundi parti itu.
Khamis lalu, Ketua Wanita PKR Johor Napsiah Khamis menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Amanah kerana membenarkan MUDA bertanding di kerusi Puteri Wangsa yang “mudah menang” apabila ia diperuntukkan kepada parti itu oleh Pakatan Harapan (PH).

Ketua Penerangan Pemuda PKR Sabah Razeef Rakimin juga berkata adalah lebih baik PH melepaskan sebarang kerjasama dengan MUDA daripada meneruskan rundingan kerusi untuk PRN Johor.

Beliau kemudiannya mempersoalkan mengapa Amanah dan DAP bersetuju untuk bekerjasama dengan MUDA dan memberi enam kerusi kepada parti baharu pimpinan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya (UM) berkata, reaksi itu adalah wajar apabila membenarkan MUDA bertanding di kerusi-kerusi ini dan menjadikan seolah-olah pemimpin Pemuda PH dan PKR lemah serta memerlukan parti Syed Saddiq untuk kekal relevan.

Beliau juga berkata adalah tidak adil untuk menggunakan keputusan PRN Melaka dan Sarawak sebagai garis panduan untuk mengukur kedudukan PKR dalam kalangan pengundi, kerana ia sama dengan mengukur prestasi Amanah di Kelantan dan DAP di Terengganu.
“Secara realistiknya, MUDA terpaksa bergantung kepada PH dan PKR kerana sudah ada asas sokongan. Itulah sebabnya mengapa MUDA tidak bekerjasama dengan Pejuang dan Warisan,” katanya.


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Resepi Mee Sup Pedas Cina, Bikin Terliur

Juri program ‘najis’, tak hadap kau sekolah tak? – Diva AALeave a Reply

Your email address will not be published.