Resepi Mee Sup Pedas Cina, Bikin Terliur

Resepi Mee Sup Pedas Cina, Bikin Terliur

Mee Sup Pedas Cina atau nama betul masakan ini adalah Hot and Sour Glass Noodle Soup (Suan La Fen).

Masakan ini terhasil apabila suami terpengaruh nak makan macam dalam mukbang Cina. Cara membuatnya sangat mudah, biasanya bahan pun ada kat dapur saja.

Nak cuba? Jom lihat resepi lengkap di bawah. Selamat mencuba!



RESEPI MI SUP PEDAS CINA

Bahan utama:

Minyak cili
Air rebusan stok ayam
Mi kanji Ubi (sweet potato noodle)
Telur rebus

Cara-cara:



1. Untuk menyediakan minyak cili, sediakan satu mangkuk kecil. Masukkan 1 sudu cili flakes, 2 ulas bawang putih dicincang halus, 1 sudu kecil biji bijan, 4 sudu besar kicap cair dan sedikit garam. Gaulkan semua bahan tersebut.
2. Kemudian, panaskan 3 sudu besar minyak masak/minyak bungamatahari/ minyak bijan. Kemudian terus tuangkan minyak tersebut ke atas bahan-bahan yang dikacau tadi. Kacau rata dan ketepikan.

3. Rebus mi kanji ubi selama 10 minit untuk dapatkan tekstur yang betul-betul lembut. Toskan dan letak dalam mangkuk.

4. Tuangkan minyak cili tadi ke atas mi.

5. Tuangkan air rebusan stok ayam ke atas mi. Saya guna kiub pati ayam je.

6. Taburkan sedikit hirisan daun bawang.
7. Masukkan juga telur rebus.

Siap. Selamat mencuba!

Kredit: Zurina Zulkefli

Resepi Mee Sup Pedas Cina, Bikin Terliur




Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Rakaman CCTV Detik-Detik Kenderaan Pelakon Vanessa Angel Kemalangan Viral [VIDEO]

Pendakwah Neraka Jahanam Yang Menyesatkan Manusia

Netizen terkejut tengok harga makanan kayangan di Tanjung Malim (Video)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker