Kemalangan SUV terhumban ke laut, lelaki dipenjara 3 tahun, denda RM10,000

BUKIT MERTAJAM: Bekas pekerja salun, M. Vaitheswaran, 23, dihukum penjara tiga tahun dan denda RM10,000 selepas didapati bersalah memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kematian rakannya dalam kemalangan membabitkan sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang terhumban ke dalam laut di Jambatan Pulau Pinang tiga tahun lalu.

Keputusan itu dibuat Hakim Mahkamah Majistret Bukit Mertajam yang bertindak sebagai Majistret, Ahzal Fariz Ahmad hari ini.

Hukuman itu diputuskan selepas Ahzal Fariz mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Mahkamah turut memerintahkan lesen memandu tertuduh digantung lima tahun.Pendakwaan kes dikendalikan oleh Pengarah Pendakwaan Negeri, Datuk Khairul Anuar Abdul Halim dan Timbalan Pendakwa Raya, Mohammad Nazri Abdul Rahim manakala tertuduh diwakili peguam K. Paramanathan.

Terdahulu, Vaitheswaran diperintah membela diri selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh pada akhir kes pendakwaan.

Pada 2019, Vaitheswaran didakwa memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kematian, Moey Yun Peng selepas SUV yang dipandu mangsa di Jambatan Pulau Pinang terhumban ke dalam laut pada 20 Januari 2019.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh dipenjara maksimum 10 tahun dan denda sehingga RM20,00 dan boleh hilang kelayakan lesen memandu tidak lebih tiga tahun daripada sabitan jika sabit kesalahan.Dalam kejadian kira-kira pukul 2.54 pagi itu, Vaitheswaran yang dikatakan memandu sebuah kereta jenis Toyota Vios telah berlanggar dengan SUV yang dipandu Moey di atas jambatan berkenaan sehingga SUV itu hilang kawalan dan terjunam ke laut di Kilometer 4 Jambatan Pulau Pinang menghala Perai.

Usaha untuk mengeluarkan kenderaan dan mayat Moey dari dasar laut, mengambil masa lebih 24 jam sebelum berjaya dikeluarkan pada Selasa petang, 22 Januari.

Mayat Moey yang masih berada di tempat duduk pemandu kenderaan dengan tali pinggang keledarnya masih terpasang ditemukan di dalam SUV yang remuk semasa ditarik keluar dari laut pada pukul 6.07 petang.

Kemalangan SUV terhumban ke laut, lelaki dipenjara 3 tahun, denda RM10,000
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Suspek samun, tikam pemandu Grab diberkas (Video)

GV bukan ‘apak’ saya punya – Ramli MS

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker