Nak Cuba! Pakar Ini Kongsi 3 Resepi Sarapan Kegemaran Rakyat Malaysia Yang Lebih Sihat

Sebaran :

Nak Cuba! Pakar Ini Kongsi 3 Resepi Sarapan Kegemaran Rakyat Malaysia Yang Lebih Sihat

DALAM suasana pandemik ketika ini, ramai rakyat Malaysia memberi lebih perhatian kepada pemakanan dan diet mereka dalam memastikan kesihatan berada dalam keadaan baik.

Tiga pakar pemakanan daripada farmasi terbesar di Malaysia, Farmasi Alpro, telah bergabung dengan berkongsi tiga resepi sarapan yang lebih sihat dan diinspirasikan daripada makanan kegemaran rakyat tempatan.

Inisiatif ini bertujuan untuk mendorong lebih ramai rakyat Malaysia mengamalkan pemakanan sihat dan mereka telah memilih tiga sarapan kegemaran yang unik iaitu roti canai sarang burung, tosai dan mi kolok Sarawak.a1

Roti ‘Wholemeal’ Sarang Burung oleh pakar pemakanan Nor Anieza Abas

Diinspirasikan dari hidangan ‘roti canai sarang burung’ yang tular di media sosial pada tahun yang lepas, pakar diet Nor Anieza Abas telah mencipta resepi ‘Roti Wholemeal Sarang Burung’ dengan memberikan sentuhan yang lebih sihat dan kurang lemak. Dengan menggantikan roti canai dengan roti mil penuh ataupun wholemeal, Nor Anieza telah menyediakan hidangan sarapan yang rendah kalori dan kurang lemak,sesuai untuk semua golongan masyarakat.

recipe melay

“Resipi mudah dibuat ini mengandungi jumlah kalori yang lebih rendah jika dibandingkan dengan ‘roti canai sarang burung’. Saya juga telah menggunakan bahan-bahan yang mudah diperoleh dalam mencipta resipi ini bagi memudahkan semua orang untuk mencuba hidangan ini di rumah,” kata Nor Anieza.

a2

‘Thosai Diet Sihat’ oleh pakar pemakanan Deva Bhargunan

Thosai adalah hidangan sarapan yang terkenal di Malaysia dan ia biasanya dihidangkan bersama kari dan chutney. Mudah didapati di kebanyakan restoran India dan mamak, pakar pemakanan Deva Bhargunan telah mencipta ‘Healthy Diet Thosai’, sebuah versi thosai yang lebih sihat dan mengandungi karbohidrat yang lebih rendah.

Untuk resepinya, Deva telah menggantikan tepung beras dengan supplemen pemakanan ‘Metabolic Sauver’ yang membantu mengawal kadar gula dalam darah untuk pesakit diabetes.recipe Indian

“Antara faktor utama penyakit kencing manis yang tidak terkawal makin berleluasa dalam kalangan masyarakat adalah disebabkan oleh pengambilan karbohidrat yang berlebihan dalam kehidupan seharian kita. ‘Healthy Diet Thosai’ adalah pilihan yang mesra diabetes kerana tepung beras telah digantikan dengan serbuk Metabolic Sauver yang membantu meningkatkan kepekaan insulin dan mencegah lonjakan gula dalam darah,” kata Deva.

a3

‘Mi Kolo Ayam’ oleh pakar pemakanan Ivy Hew

Berasal dari ‘Bumi Kenyalang’, mee kolok adalah hidangan mee kering yang digemari ramai di rantau Borneo. Demi mencipta resepi mee kolok yang lebih sihat dan juga mesra Muslim, pakar pemakanan Ivy Hew telah memilih untuk hanya menggunakan bahan-bahan yang sihat seperti dada ayam (daging tanpa lemak),sayur bak choy, lobak merah dan juga minyak zaitun dalam resepinya.

recipe Chi

“Idea di sebalik resipi ini adalah untuk mencipta hidangan mee kolok yang lebih seimbang dari segi nutrisi dan bersesuaian dengan nisbah Quarter-Quarter Half ataupun ‘Suku-Suku Separuh’ yang disyorkan pakar. Saya juga menggunakan minyak zaitun sebagai asas hidangan ini untuk menyediakan versi mee kolok yang lebih sihat,” kata Ivy.

Dengan misi untuk menyediakan produk, perkhidmatan dan nasihat penjagaan kesihatan profesional demi kesejahteraan masyarakat, Alpro berharap untuk terus mencetus impak positif di tanah air melalui pelbagai inisiatifnya.Nak Cuba! Pakar Ini Kongsi 3 Resepi Sarapan Kegemaran Rakyat Malaysia Yang Lebih Sihat

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU</a


Kalau dahulu PH tak batalkan Projek Canal City masalah banjir di Selangor sudah selesai

Puteri Balqis Jawab Persoalan Peminat Mengenai Isu ‘Muslim Gay’


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *