Meninggal dunia selepas dos kedua vaksin campuran

Meninggal dunia selepas dos kedua vaksin campuran

Bangkok: Siasatan dilakukan terhadap kematian seorang lelaki berusia 39 tahun selepas seminggu menerima suntikan dos kedua vaksin Covid-19 menggunakan jenis vaksin berbeza.

Supoj Prasarnchue dari daerah Bua Yai meninggal dunia pada 7 Oktober lalu di hospital.

Dia menerima dos pertama dari vaksin Sinovac pada 30 Ogos.Pada 30 September, dia mendapat suntikan dos kedua dari vaksin AstraZeneca.

Selepas menerima dos kedua, dia kemudiannya mengalami sakit kepala dan demam.

Pada 4 Oktober, mangsa menghubungi ibunya, Nattha Nawo dan memaklumkan dia tidak sihat. Ahli keluarga membawanya ke hospital untuk rawatan.

Melalui imej X-ray, dia dipercayai menghadapi pendarahan pada otak dan ditempatkan di unit rawatan rapi selama tiga hari.Namun, dia meninggal dunia pada 7 Oktober lalu, lapor Bangkok Post.

Ketua Kesihatan Awam Nakhon Ratchasima, Dr Narinrat Phitchayakhamin berkata, dia telah mengarahkan pegawai kesihatan daerah dan Hospital Bua Yai untuk menjalankan siasatan ke atas kematian mangsa.

Katanya, ia mungkin mengambil masa tiga hingga empat minggu.

“Keluarga mangsa akan menerima pampasan. Ia adalah sebahagian polisi kementerian untuk memberikan pampasan kepada keluarga sekiranya berlaku kematian dalam tempoh tiga minggu selepas menerima vaksin Covid-19,” katanya.Katanya, pampasan berjumlah 400,000 baht (kira-kira RM5,000) akan diserahkan kepada keluarga mangsa minggu ini. HM

Meninggal dunia selepas dos kedua vaksin campuran


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Pertama kali dapat soalan kahwin lain dalam dewan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker