Pawang cuba hentikan pandemik dengan ‘air jampi’ maut dek Covid-19Sebaran :

Pawang cuba hentikan pandemik dengan ‘air jampi’ maut dek Covid-19

Colombo: Seorang pawang yang sebelum ini pernah cuba menghentikan wabak Covid-19 di Sri Lanka menggunakan ‘air jampi’ meninggal dunia akibat virus berkenaan.

Eliyantha White, 48, yang merawat bintang sukan dan ahli politik terkemuka termasuk perdana menteri, mendakwa boleh menghentikan pandemik Covid-19 di Sri Lanka dan India dengan menyiram air jampi dihasilkannya ke dalam sungai.

Menteri kesihatan, Pavithra Wanniarachchi menyokong usaha berkenaan namun, turut dijangkiti Covid-19 dua bulan kemudian dan dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU).Beliau kemudiannya ditukarkan ke kementerian lain.

White sebelum ini menarik perhatian antarabangsa pada 2010 apabila pemain kriket terkenal India, Sachin Tendulkar memberi ucapan terima kasih kepadanya selepas merawat kecederaan lutut yang dihadapinya.

Katanya, ia membantu kemenangan ketika menentang pasukan Afrika Selatan.

Pada temu bual pada 2010 bersama AFP, White mendakwa memiliki kuasa istimewa sejak berusia 12 tahun.Keluarga White mendakwa, beliau enggan menerima vaksin Covid-19.

Doktor perubatan moden menyifatkan White sebagai penipu dan perawat Ayurveda juga menolak dakwaannya walaupun beliau menyatakan kaedah yang digunakan adalah dari perubatan tradisional India berusia 3,000 tahun.

Setakat ini, Sri Lanka mencatatkan lebih 12,000 kematian akibat Covid-19 dengan lebih 500,000 kes jangkitan.

Bagaimanapun, doktor menyatakan angka sebenar mungkin dua kali ganda lebih tinggi dan pihak berkuasa terpaksa menjalankan kaedah kremasi besar-besaran akibat jumlah mayat terlalu banyak. HMPawang cuba hentikan pandemik dengan ‘air jampi’ maut dek Covid-19


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Firdaus Wong dedah bukti perbualan lucah pendakwah terkenal


Sebaran :


Leave a Reply