Farah Roslan-Doktor wanita dari Malaysia cipta hijab pakai buang untuk pembedahan di UK

Sebaran :

Farah Roslan-Doktor wanita dari Malaysia cipta hijab pakai buang untuk pembedahan di UK

DOKTOR Farah Roslan yang sedang menjalani latihan pembedahan di Hospital Besar Northampton, United Kingdom (UK) diiktiraf sebagai pencipta hijab pakai buang yang menepati syarat penggunaan dalam prosedur pembedahan perubatan.

🧕 Farah Roslan Award-winning Muslim Surgeon-in-training Introduces DISPOSABLE Surgical HIJAB - The Muslimah ORG

Farah berkata, idea ciptaan beliau dicetuskan apabila mendapati ramai pelajar latihan pembedahan yang berhijab sanggup menolak program latihan praktikal kerana tidak dibenarkan memasuki pembedahan dengan memakai hijab biasa.

Menyedari realiti pahit ini, Farah telah berusaha untuk mereka bentuk hijab menggunakan bahan gred perubatan yang menutup aurat, sama seperti hijab yang lazimnya digunakan dalam kegiatan seharian.Rekaan itu menjadi bahan bualan di UK dan juga menjadi inspirasi kepada pelajar Muslim untuk mengusahakan yang terbaik dalam menjalankan latihan tanpa membelakangkan tanggungjawab agama.

Doctor Farah Roslan Introduces Disposable Sterile Headscarves for Use in Hospitals in the UK | About Her

Oleh itu, pengiktirafan yang diberikan ke atas Farah boleh dikatakan sebagai sesuatu yang luar biasa.

Antara pengiktirafan yang diterima oleh Farah  ialah Anugerah Doktor Terbaik Yayasan Nottingham, Anugerah Kepimpinan Perubatan NHS.

Terkini, Farah dicalonkan sebagai penerima Anugerah Bishop Muslim UK.Alami Sengal-Sengal, Dr Farah Penerima Vaksin Terawal Ajak Rakyat Malaysia Turut Suntik Vaksin Covid-19 - Rapi

“Rekabentuk hijab saya tidaklah begitu rumit, hanya seolah topi pembedahan yang dipanjangkan dan mudah diguna pakai.” kata Farah dalam temuramah itu.

Tambah Farah, “tetapi kini, rekaan hijab saya itu dapat menjadi pencetus semangat kepada semua doktor muslim untuk terus berusaha memastikan segala pengalaman latihan dan kegiatan bidang perubatan mereka tidak bercanggah dengan tanggungjawab sebagai seorang Muslim.

“Pada saya, Islam adalah cara hidup. Walaupun kami berlatih lebih 13 jam sehari, alhamdulillah setakat ni saya masih mampu berpuasa di bulan Ramadan dan menjalankan segala tanggungjawab lain sebagai seorang Muslim.

“Segalanya datang daripada usaha kita sendiri dan izin Allah SWT.” – SMFarah Roslan-Doktor wanita dari Malaysia cipta hijab pakai buang untuk pembedahan di UK


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Speaker nafi tolak 15 usul untuk beliau kosongkan jawatannya

Mohon berikan bantuan sama rata


Sebaran :

Leave a Reply