Azalina kongsi soalan lazim akta antilompat parti

Azalina kongsi soalan lazim akta antilompat parti. Ahli Parlimen Pengerang Azalina Othman Said menyebutkan bahawa mengambil keputusan sendiri yang tidak selari dengan pendirian parti ketika mengundi di parlimen sebagai antara contoh tindakan yang dapat ditangani dengan akta antilompat parti.

Dalam catatan di Facebook, bekas timbalan speaker Dewan Rakyat itu berkongsi soalan lazim mengenai akta yang dicadangkan itu.

Mengenai contoh kejadian lompat parti, dia mengatakan ini termasuk, “tidak ikut cakap atau arahan parti politik dan mengambil pendirian sendiri dalam keputusan mengundi dalam dewan perundangan negara”.

Dua contoh lain dari yang disenaraikan Azalina sebagai lompat parti adalah meninggalkan parti politik dan parti tersebut diharamkan atau dibuang pendaftarannya.

 

Bagi mencegah lompat parti, Azalina mengulangi cadangan untuk ‘recall election’ atau ‘pilihan raya pecat’, iaitu sistem yang membolehkan pengundi di kawasan pilihan raya memecat wakil rakyat mereka sebelum tamat penggal perkhidmatan.

Sebagai alternatif, dia mengatakan bahawa perubahan keseluruhan sistem pilihan raya Malaysia dapat menyaksikan para pengundi memberikan undi kepada parti politik, dan bukannya calon individu yang mencalonkan diri untuk satu kerusi.

“Parti akan memenangi kerusi berdasarkan peratusan keseluruhan undi yang diperoleh,” katanya.

Secara keseluruhan, Azalina berpendapat bahawa akta antilompat parti akan mengelakkan mandat rakyat dikorbankan untuk kepentingan individu, dan pada masa yang sama mengurangkan kejutan pada keseimbangan kuasa di antara parti-parti politik di parlimen.

Azalina, yang pernah menjadi menteri undang-undang ketika pentadbiran BN, sekian lama secara konsisten menggesa pelaksanaan akta antilompat parti.

Walaupun terdapat spekulasi di sebalik langkahnya untuk mengundurkan diri sebagai timbalan speaker, Azalina tidak disenaraikan dalam kabinet Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Jumaat lalu, Azalina telah mengucapkan tahniah kepadaMas Ermieyati Samsudin atas pelantikannya sebagai timbalan menteri undang-undang sambil mengingatkan agar pelaksanaan akta antilompat parti diutamakan.

Mas Ermieyati memenangi kerusi Parlimen Masjid Tanah pada pilihan raya umum ke-14 dengan tiket BN tetapi kemudian menyertai Bersatu sejurus selepas Pakatan Harapan membentuk kerajaan.

Azalina kongsi soalan lazim akta antilompat parti

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]
Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Nazri berundur dari politik, isyarat jelas kepada ‘Dinosor Politik’Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker