Achey Sanggup Jual Motosikal Demi Ibu

 

 

 

 

Achey Sanggup Jual Motosikal Demi Ibu

Achey Sanggup Jual Motosikal Demi Ibu

Pelawak dan penyanyi, Achey Bocey, 35, sanggup menjual apa saja barang kesayangannya termasuk motosikal bagi menampung kos rawatan ibunya, Ngaisah Hassan, 70, yang kini dirawat di pusat perubatan di Johor Bahru.

Ibunya yang sebelum ini dirawat di Hospital Pakar Putra, Batu Pahat dipindahkan ke situ, pagi hari ini.

Achey ketika dihubungi berkata, walaupun wang simpanannya masih ada, tapi dia masih perlu berusaha mencari sumber kewangan lain untuk menampung kos rawatan yang diperlukan nanti.“Dalam keadaan sekarang, cabarannya lebih besar. Saya tidak boleh nak guna wang simpanan saja tanpa berusaha mencari jalan lain.

“Jadi, saya memang sudah sedia nak jual harta kesayangan yang saya ada. Apa yang boleh dijual nanti termasuk motosikal, saya sanggup menjualnya. Jika ada rakan-rakan yang berminat nak beli, bersedia saja kerana saya mungkin akan melakukannya,” katanya kepada Harian Metro.

Achey berkata, selain itu dia juga mendapat bantuan daripada rakan-rakan di kampungnya yang berusaha mewujudkan tabung bantuan bagi mengumpul dana diperlukan untuk rawatan ibunya.

“Saya sangat terharu dengan usaha dibuat rakan-rakan kampung saya yang prihatin. Saya tak minta pun mereka wujudkan tabung bantuan itu, tapi mereka dengan rela hati melakukannya sebagai usaha membantu saya.“Setakat ini, setahu saya sudah ada tujuh atau lapan tabung bantuan diwujudkan oleh rakan-rakan kampung saya. Terima kasih kepada mereka semua,” katanya.

Berbicara mengenai ibunya, Achey berkata, semalam ketika di Hospital Pakar Putra Batu Pahat, doktor ada melakukan ujian ‘ultra sound’ dan imbasan tomografi berkomputer (CT Scan) yang baru dapat mengesan ada masalah ‘blocking’ (tersumbat) di antara salur hempedu dengan pankreas.

“Namun, apa penyakit sebenar emak belum dapat dipastikan lagi. Sebaik dipindahkan ke Johor Bahru, dia menjalani rawatan kolonoskopi (memasukkan kamera dalam perut) dan keputusan akan diketahui dalam tempoh seminggu,” katanya.

Achey berkata, masalah kesihatan ibunya mula dikesan dalam tempoh dua bulan ini selepas suaminya, Hamzah Salam meninggal dunia.“Waktu itu dia mengalami masalah sebu perut. Sejak kebelakangan ini berat badannya juga turun mendadak hampir 20 kilogram. Saya bersama adik-beradik lain bimbang memikirkan apa sebenarnya penyakit emak.

“Kami bawa emak buat pemeriksaan doktor. Awalnya dimaklumkan emak mungkin mengalami gastrik kerana dia pun ada sejarah penyakit itu. Tapi, saya tak puas hati dan pujuk emak untuk bawa dia buat pemeriksaan dengan pakar.

“Semalam, apabila berjumpa pakar, rupa-rupanya dah ada macam-macam. Emak yang tak pernah ada kencing manis, tiba-tiba sudah ada dan bacaannya tinggi iaitu 30. Begitu juga dengan kandungan gula dan garam dalam badannya tak cantik. Jadi memang kena buat ujian darah dan didapati ada masalah,” katanya.

Walaupun berdebar menunggu keputusan penuh keadaan kesihatan ibunya, Achey berterima kasih kepada adik-beradik, rakan dan isterinya, Nor Hasanah Yahaya kerana banyak membantu serta memberi kata-kata semangat.

Terdahulu, Achey berkongsi video di Instagram dia menemani ibunya di dalam ambulans untuk ke pusat perubatan swasta di Johor Bahru itu.

Achey Sanggup Jual Motosikal Demi Ibu


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU NET


[VIDEO] ‘Produk Wangian Berterabur Atas Jalan Raya’ Achey Bukan Nak Jadi Hero… Tapi Rasa Tanggungjawab

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker