Jaguh yang dilupakan

Bukan satu, tapi tiga gelaran juara dunia diraih ratu boling negara, Shalin Zulkifli iaitu pada 2003 di Malaysia, 2007 di Mexico dan 2017 di Las Vegas, Amerika Syarikat sebelum bersara, baru-baru ini.

Jika dihitung terlalu banyak kejayaan diraih atlet berusia 42 tahun itu, malah koleksi pingatnya juga mencecah 74 di peringkat antarabangsa dan yang terakhir pingat perak temasya Sukan Sea Filipina 2019 dalam acara berpasukan wanita.

Memulakan karier dalam sukan boling seawal usia sembilan tahun, Shalin pada 5 Januari lalu mengumumkan mengundur diri secara rasmi daripada skuad tenpin boling negara.

Keputusan itu dibuat selepas 28 tahun mewakili negara dalam sukan itu.

Kehadirannya menjadi inspirasi kepada ramai wanita termasuk penyanyi terkemuka negara, Yuna dan juga ratu skuasy negara, Datuk Nicol David turut terkesan dengan pengumuman itu.

Berdasarkan rekod cemerlang itu, tidak keterlaluan dikatakan nama Shalin sebaris Nicol dan bekas jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei.

Namun timbul satu persoalan mengapa Shalin belum menerima pengiktirafan yang melayakkannya bergelar Datuk sedangkan ketiga-tiganya sama hebat. Persoalan itu turut dilontar netizen dalam ruangan komen selepas berita persaraannya baru-baru ini.

Malah ada yang mempersoalkan jika bintangHindi terkenal, Shah Rukh Khan dan penyanyi Indonesia, Rossa layak menerima gelaran Datuk, mengapa Shalin belum diiktiraf dengan darjat sama.

Seharusnya pengorbanan Shalin wajar mendapat pengiktirafan kerana ranjau ditempuhinya bukan sedikit sepanjang tempoh 28 tahun ini.

Air mata kejayaan dan kegagalan, kecederaan mengisi kamus hidup wanita berhati waja ini.

Untuk mencapai tahap seperti Shalin tidak mudah, adakalanya mengeluarkan perbelanjaan sendiri, namun semua itu dilakukan demi lencana di dada – Malaysia.

Dia diiktiraf sebagai Ratu Tenpin Boling Sepanjang Zaman Malaysia turut diangkat sebagai Olahragawati Kebangsaan sebanyak lima kali iaitu pada 1994, 1996, 1997, 2001 dan 2002.

Pemain yang dilahirkan di England pada 28 Mac 1978 itu mula mewakili Malaysia pada 1993 sebelum namanya meningkat apabila memenangi Emas Trio dan All Events dalam temasya Sukan Asia di Hiroshima, Jepun pada 1994.-HM

Shalin bersara daripada skuad kebangsaan

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker