Salleh Keruak U-TURN, batalkan permohonan sertai PKR

Share

 

KOTA KINABALU – Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak telah membatalkan permohonannya untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas memikirkan secara mendalam dan mengambil kira landskap politik hari ini termasuk pergolakan dalaman PKR.

Salleh berkata, keputusan itu dibuat pada April lepas dan dengan pembatalan itu beliau kekal tidak berparti sejak keluar dari UMNO pada tahun 2018.

“Sejak kebelakangan ini ramai bertanya kepada saya mengenai pendirian politik saya di sebalik apa yang berlaku dalam landskap politik negara termasuk di Sabah.

“Pada Mac 2020, saya telah meminta permohonan saya ditangguhkan dahulu agar saya dapat bertemu dengan rakan-rakan seperjuangan dan membincangkan hala tuju kami di Sabah.

“Kemudian pada April 2020, saya telah meminta agar permohonan saya menyertai PKR dibatalkan. Dengan pembatalan permohonan itu, saya kekal tidak berparti sejak saya keluar dari UMNO pada Disember 2018,” kata Salleh dalam catatan terbaharu blog beliau sallehsaid.com hari ini.

Sebelum ini, Salleh memohon menyertai PKR pada Oktober tahun lepas iaitu hampir setahun selepas beliau bersama sebilangan besar kepimpinan UMNO Sabah keluar meninggalkan parti.

Salleh berkata, beliau memohon menyertai PKR pada tahun lepas kerana ketika itu PKR adalah sebahagian daripada kerajaan Persekutuan dan Sabah harus membina hubungan kukuh dengan kerajaan Persekutuan untuk kekal membangun serta berdaya saing.

“Saya memilihnya (pada waktu itu) demi kesinambungan kerjasama antara Sabah dan kerajaan Persekutuan,” katanya.

Salleh yang pernah menjadi menteri Persekutuan berkata, apapun keputusan diambilnya berhubung parti pada masa ini adalah berdasarkan pertimbangan teliti selain mengambil kira pandangan rakan seperjuangan dan akar umbi. – Bernama

One thought on “Salleh Keruak U-TURN, batalkan permohonan sertai PKR

  • June 30, 2020 at 18:19
    Permalink

    agaknya salleh keruak dah dapat bau betapa busuknya lubang taik
    lubang taik —-> tempat anwar suka masukkan anunya bila liwat orang

    Reply

Leave a Reply