Komplot jatuhkan Najib pengkhianatan terlampau

Share

Komplot menjatuhkan Datuk Seri Najib Tun Razak oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dengan bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram seperti yang didedahkan Bekas Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali adalah pengkhianatan terlampau.

Presiden Parti Makkal Sakti Malaysia, Datuk Seri R S Thanenthiran menyifatkan perbuatan mereka itu bukan sahaja terkutuk kerana mahu menangkap Najib yang ketika itu masih lagi Perdana Menteri tanpa alasan yang kukuh malah cubaan mereka itu mencemarkan imej institusi perundangan dan kehakiman negara.

Menurutnya, sehingga kini tiada penafian yang dibuat mengenai pendedahan itu dan ia membuktikan terdapat usaha dilakukan untuk mencemarkan nama baik Najib sejak awal lagi dengan bermotifkan hasad dengki serta mahu merampas kuasa.

“Amat memalukan apabila komplot ini dilakukan oleh seorang negarawan dan bekas hakim yang sepatutnya menegakkan keadilan malah ia satu komplot yang rapi dalam usaha merampas kuasa sedangkan ketika itu Najib telah membawa banyak perubahan kepada negara.

“Sehingga hari ini kita tidak dengar penafian yang dibuat oleh Gopal Sri Ram kerana seperti dinyatakan Apandi (Mohamed Apandi), beliau mempunyai bukti kukuh termasuk rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mengenai pertemuan mereka dalam usaha memujuknya untuk menangkap Najib sebelum ini,”katanya ketika ditemui media di luar Balai Polis Butterworth di sini petang semalam.

Terdahulu Thanenthiran bersama beberapa ahlinya membuat laporan bagi menggesa polis menyiasat pendedahan yang dibuat Mohamed Apandi sebelum ini.

Katanya, Gopal Sri Ram harus diheret ke muka pengadilan dan disiasat mungkin berlaku salah guna kuasa ketika komplot ini dilakukan.

“Beliau juga harus diberhentikan daripada terlibat dengan kes mahkamah yang melibatkan Najib kerana mungkin berlaku ketidakadilan sepanjang proses perbicaraan selain konflik kepentingan peribadi.

“Gopal Sri Ram perlu akur dengan melepaskan segala jawatannya termasuk sebagai pihak pendakwaan berkaitan dengan kes Najib kerana tindakannya yang tidak berintergriti kini menimbulkan banyak kesangsian,”katanya.

Sebelum ini Sinar Harian melaporkan Mohamed Apandi mendedahkan Dr Mahathir pernah cuba memujuknya agar menangkap Najib yang ketika itu memegang jawatan Perdana Menteri.

Menerusi catatan laman Facebooknya, Mohamed Apandi mendakwa permintaan itu dibuat Dr Mahathir menerusi Gopal Sri Ram.

“Pada petang Januari 2018, Sri Ram bersama seorang peguam muda berbangsa Cina datang ke rumah saya kerana mahu bercakap secara peribadi,” katanya.

Sinar

2 thoughts on “Komplot jatuhkan Najib pengkhianatan terlampau

  • June 13, 2020 at 03:00
    Permalink

    aku nak dengar apa komen hamid bador, macam nak mengelak nampaknya tak mahu komen apa2…cerita mengenai DS Najib menjadi sasaran penembak tepat belum lagi terjawab…hamid bador harus jelaskan sama ada peluru yang dijumpai di bucu cermin itu adalah dari senjata yang digunakan oleh anggota SB atau tidak, jika tidak bukanlah perbuatan & arahan dari SB PDRM

    tugas SB mengumpul & memproses risikan keselamatan untuk memelihara undang2 & ketenteraman awam serta mengekalkan keamanan & keselamatan negara…dalam SB ada UTK, apakah DS Najib mengancam keselamatan negara dengan kes 1MDB yang telah disensasikan pada skala besar itu lalu SB terpaksa menggunakan anggota UTK untuk menembak & meninggalkan peluru pada bucu cermin itu sebagai tanda amaran & untuk menakut-nakutkan DS Najib supaya dia letak jawatan(PM)?

    Reply

Leave a Reply