Presiden Colombia arah buka kedutaan di Ramallah

Presiden Colombia arah buka kedutaan di Ramallah

Bogotta: Presiden Colombia, Gustavo Petro telah mengarahkan pembukaan kedutaan di bandar Ramallah, Palestin, menurut Menteri Luar, Luis Gilberto Murillo pada Rabu, lapor Anadolu Agency (AA).

“Presiden Petro telah memberikan arahan untuk kami membuka kedutaan Colombia di Ramallah. Itu adalah langkah seterusnya yang akan kami ambil,” kata Murillo kepada pemberita.Pengumuman ini dibuat selepas kerajaan Petro menarik balik diplomatnya dari Israel dan memutuskan hubungan dengan negara itu pada 2 Mei, selepas menyifatkan tindakan Israel di Gaza sebagai “genosid.”

Niat untuk membuka kedutaan di Palestin telah diumumkan oleh Petro pada 20 Okt tahun lepas, ketika beliau bertemu dengan Duta Israel, Gali Dagan dan Duta Palestin, Raouf Almalki.

Menurut Murillo, presiden juga mengetuai mesyuarat pemimpin di Saint Vincent dan Grenadines, yang mereka bersetuju untuk melaksanakan strategi supaya Palestin diiktiraf sebagai sebuah negara berdaulat di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Kami yakin bahawa lebih banyak negara akan mengiktiraf Palestin dan ini bukanlah sesuatu yang menentang Israel atau Yahudi,” kata Menteri Luar Colombia itu.“PBB bersetuju dalam konteks perjanjian Oslo bahawa penyelesaian dua negara akan diwujudkan dan jika dua negara diperlukan, Palestin perlu diiktiraf sebagai sebuah negara yang sah,” tambahnya.

Pengumuman ini dibuat pada hari yang sama apabila Sepanyol, Ireland dan Norway mengumumkan bahawa mereka akan bersama-sama mengiktiraf Negara Palestin pada 28 Mei. Colombia mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara pada 3 Ogos 2018, semasa pemerintahan Juan Manuel Santos. HM

Presiden Colombia arah buka kedutaan di Ramallah

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Penjenayah samun kedai runcit di Kampung Baru berjaya ditangkap polis

Arab Saudi makin gila, anjur fesyen pakaian renangSaya bodoh, Mahathir pilih Ku Li – Musa Hitam

Sebab kubur suspek serang Balai Polis Ulu Tiram diasingkan.Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker