Makan ikan buntal yang dibeli online, isteri mati suami kritikal kerana keracunan

Gambar Hiasan

JOHOR BAHRU – Seorang wanita warga emas maut, manakala suaminya masih dirawat di unit rawatan rapi (ICU) di Hospital Enche’ Besar Hajjah Kalsom (HEBHK) Kluang selepas keracunan makanan akibat makan ikan buntal.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Johor, Ling Tian Soon berkata, wanita berusia 83, dan suaminya 84, membeli ikan itu melalui platform media sosial dan menerima barangan itu pada 25 Mac lalu.

“Mereka membersihkan dan memasak ikan buntal itu untuk makan tengah hari sekitar pukul 3 petang, namun mangsa wanita mula mengalami kesukaran bernafas dan menggigil. Kira-kira sejam kemudian, suaminya mula menunjukkan simptom yang sama.

“Anak lelaki mereka, yang tinggal di rumah berbeza membawa mereka ke unit kecemasan Hospital Enche’ Hajjah Kalsom untuk rawatan perubatan.

“Wanita itu kemudian disahkan meninggal dunia pada pukul 7 malam manakala suaminya masih menerima rawatan di ICU,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Tambah Tian Soon, pihaknya dimaklumkan kejadian itu merupakan pertama kali pasangan berkenaan memakan ikan buntal.

“Siasatan dibuat mendapati, ikan yang dipesan mereka datang daripada seorang nelayan di Endau, Mersing dan diproses oleh pengedar di Batu Pahat.

“Penjual yang berasal dari Batu Pahat itu kemudian menjual ikan tersebut secara dalam talian di mana 15 kilogram ikan buntal dijual kepada empat pelanggan di Chamek, empat di Paloh dan seorang di Yong Peng pada hari sama.

“Selain pasangan itu, pelanggan lain masih belum memakan ikan tersebut tetapi Jabatan Kesihatan Negeri Johor telah mendapatkan sampel ikan daripada penjual untuk analisis,” jelasnya.

Mangsa maut dikenal pasti sebagai Lin Xiu Wan, 83, manakala suaminya, Huang Chuan Xin, 84.

Sehubungan itu, beliau menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan apa yang mereka makan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan makanan yang diketahui mempunyai risiko kesihatan.

“Kerajaan negeri bersama Jabatan Kesihatan Negeri Johor akan terus memantau dan memastikan keselamatan makanan untuk penduduk negeri ini,” tambahnya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Ini kata Ibu Syamsul kepada Puteri Sarah Liyana

Kazar Saisi akhirnya bersuara

Pulanglah, aku rindu – Farid Kamil

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker